На всички в България искам да кажа - когато посещението

...
На всички в България искам да кажа - когато посещението
Коментари Харесай

Приятел на папа Франциск: В България отворете сърцето си за посланието му

" На всички в България желая да кажа - когато визитата на Папа Франциск стартира, дано включат тв приемника си, дано отворят добре очите, само че и сърцата си за това обръщение, което включва всички, и не изключва никого. Франциск живее не като първосвещеник, той живее, с цел да строи мостове. Това сподели за Българска национална телевизия във връзка идното посещаване на папата в България Омар Абуд, водач на мюсюлманската общественост в аржентинската столица и с равин Даниел Голдман. Той е потомък на сирийци и ливанци. В момента е народен представител и ръководител на комисията по просвета. Близък другар е на папа Франциск от дълги години, още когато Светия отец е кардинал. Свързват ги доста общи дела - като основаването на Института за разговор сред религиите.

" Институтът беше умислен от кардинал Берголио. Тогава Аржентина преживяваше прекомерно необикновен интервал, приказваме за годините 2001-2002, и ние, като представители на другите вероизповедания, започнахме да работим дружно. Икономическото състояние на хората беше в действителност комплицирано. Тогава кардиналът сложи въпроса за нуждата да се предприеме построяването на мрежи, учредени на взаимно почитание, за основаване на по-добра среда за общуване и интеграция.

" Дейността ни беше многостранна, само че има едно централно събитие - подписването на документ сред Архиепископията на Буенос Айрес, Ислямския център в Аржентина и Асоциацията по вероизповеданията в страната. Документ първи по рода си в света, ориентиран против всякаква форма на тероризъм и принуждение и за изследване на аргументите, които водят до фундаментализъм. Не бива да забравяме интернационалния подтекст тогава - бяха се случили събитията с двете кули, беше почнала войната в Ирак, разтърсванията се редяха по целия свят, говореше се за превантивна война. А ние в Аржентина тогава говорехме за предпазен разговор. Години по-късно кардинал Берголио става Глава на римокатолическата черква и посещава Светите земи. Световните организации запечатаха тези фрагменти на Стената на рева, на които папа Франциск е съпроводен от Омар Абуд и равин Скорка ", сподели той.

" Тази наша среща в действителност беше предизвикателство. Папата реши това да бъде прегръдка в едно символно място за града, за Ерусалим. Почувствах се фаворизиран да бъда част от този миг и от време на време се запитвам дали съм заслужил такава чест, да участвам там, където Папата искаше да покаже на света, че съжителството и мирът са вероятни и стартират от всички нас, от общуването сред хората - ние бяхме трима аржентинци край Стената. Знаете ли, тук в Аржентина имаме доста други компликации, само че нямаме проблеми във връзка с съжителството сред религиите. Това е обвързвано с изначалния дух и настройка в нашето общество, които ни разрешиха да учредим и Института за разговор на религиите. В Ерусалим ние искахме да изпратим това наше обръщение за размисъл на всички по света, това беше символиката. Превъзмогването на предразсъдъците значи да напредваме в опознаването на другите, споделя Омар Абуд и има вяра, че това може да стане единствено със срещи очи в очи и с откровен диалог ", добави Абуд.

" Изпращам на всички българи мощна прегръдка и, в случай че позволите, ще опиша една преживелица. Когато бях дребен, обичах да изучавам имената на столиците на другите страни и едно от първите, които научих, беше това на българската столица. Тогава имаше хора, които обикаляха и продаваха книги по къщите и моят татко ми подари атлас. Разглеждах го и като стигнах до България - столица София, а аз имах вуйна наречена София, изтичах при нея да я запитвам знае ли, че носят едно и също име. Знам, че българският народ е незабравим народ, който споделя значими полезности, висок морал и на първо място възприятие за чест. Затова и адресирам огромна прегръдка от Аржентина за България ", сподели Абуд. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР