На всички свещеници на Руската православна църква е изпратено писмо

...
На всички свещеници на Руската православна църква е изпратено писмо
Коментари Харесай

Руската православна църква задължава свещениците да четат всеки ден молитви за победа над Украйна

На всички свещеници на Руската православна черква е изпратено писмо от Московската патриаршия, с което им се подрежда да четат молитва всеки ден, в която да молят Бог " за успеха на съветското оръжие ". Писмото е оповестено от журналистката Ксения Лученко в канала й " Православие и зомбита ".
 
В молитвата се споделя, че Русия е била нападната, с цел да бъде " разграничен и погубен обединеният й народ ". Патриарх Кирил моли Бог да избави бойци и други " бранители на Отечеството " от гибел, рани и плен, да им даде " победа ", както и да върне емигриралите в страната.
 
" За първи път виждаме формален документ, който разказва вътрешната църковна поддръжка за войната. И за несъблюдение на които свещениците се лишават от ранг ", разяснява Ксения Лученко.
 
През януари Московският епархийски съд в профил някогашния настоятел на Църквата на животворящата Троица, протойерей Алексей Умински. Решението е взето заради отхвърли на свещеника да прочете тази провоенна молитва, която свещениците към този момент ще би трябвало да четат всекидневно.
 
Умински не поддържа боевете в Украйна, като означи, че " войната не прави никого по-добър " и предложи на вярващите да търсят енории, където " се молят повече за мир ". На 3 януари му е наложена възбрана да служи.
 
Вместо Умински, който оглавяваше църквата в Хохли от 1993 година, протойерей Андрей Ткачов, родом от Лвов, стана ректор на енорията. В молитвите си той прикани съветските военни да бомбардират Украйна. Повече от 11 600 души подписаха зов до патриарха с молба да върне правото на Умински да служи и проповядва.
 
В резултат на това Синодът на Вселенската патриаршия възвърне протойерей Умински в неговия ранг и той стартира да служи в една от европейските енории.
 
Източник: The Moscow Times
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР