На всички станции на московското метро започва да се използва

...
На всички станции на московското метро започва да се използва
Коментари Харесай

Пътуваме в метрото само чрез лицево разпознаване, ето къде

На всички станции на московското метро стартира да се употребява биометричната система за заплащане на пътуванията Фейс пей (Face Pay). Това предават международните медии.

Към системата са включени 240 метростанции по 14 линии.

За да я употребяват, пасажерите би трябвало да се записват в приложението "Метрото на Москва ", да вкарат банкова карта, транспортна карта и да качат своя фотография. След регистрация в услугата фотографията на пасажера автоматизирано се преобразува в шифрован биометричен ключ. При влизане в метрото пасажерите би трябвало просто да погледнат в камерата, инсталирана над турникетите. Парите се изтеглят автоматизирано съгласно броя на направените пътувания.

Москва, където живеят 12,7 милиона души, има една от най-мащабните системи за видеонаблюдение в света. Градските управляващи използваха лицево различаване, с цел да постановат карантиниране в интервала на пандемията, а протестиращи, взели участие в политически демонстрации, настояват, че полицията употребява технологията за превантивни арести, напомня Ройтерс.

Използването на услугата Фейс Пей е непринудено, а останалите способи за заплащане на пътуванията остават в действие, посочи Максим Луксутов, началник на транспортния департамент на московската администрация.

Групи за отбрана на цифровите права предизвестиха, че системата може да подкопае отбраната на персоналните данни и човешките права, въпреки управляващите да твърдят в сигурността на криптирането.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР