На всички ни се е случвало - по средата на

...
На всички ни се е случвало - по средата на
Коментари Харесай

Защо понякога интернетът просто спира

На всички ни се е случвало - по средата на игра или 5 минути преди да е трябвало да изпратите значими документи... или сте напът да гледате решаваща дузпа...когато всичко просто замръзва. И една малкаиконка споделя, че нямате интернет връзка. Колкото и разочароващо да е, в случай че не е имало щета в инфраструктурата отвън къщата ви, има относително елементарно решение. Отивате до рутера, който евентуално мига, че има проблем. Изключвате го от контакта, изчаквате няколко мъчителни секунди и го включвате още веднъж. Въпреки че евентуално сте пропуснали нещо сериозно в това време, в този момент най-малко сте още веднъж онлайн. Но за какво това наподобява се случва толкоз постоянно, видимо от нищото?

Е, ето къде е ключът от бараката. Въпреки че мислим за рутера като за елементарна дребна кутия, която изпраща вашата интернет връзка до устройствата ви, има доста неща, които се случват под капака. Точно като настолен компютър, рутерите имат личен процесор, памет, съществена платка, входове за кабели и даже операционна система. И всички те оказват помощ за ръководството на трафика на данни, решавайки какво би трябвало да бъде изпратено къде. И тези съставни елементи на рутера могат да бъдат претрупани по сходен метод, както когато отворите 40 таба на браузъра, голям брой HD видео потоци и игра, работещи по едно и също време, може да сложи компютъра ви на колене. Прехвърлянето натонове данни през вашия рутер към доста разнообразни устройства също може да го забави от време на време до внезапно прекъсване.

Допълнително усложнява нещата фактът, че множеството домашни интернет връзки употребяват по този начин наречените динамични IP адреси. Доставчиците на интернет услуги нормално присвояват IP адреси, които са като улични адреси, с цел да оказват помощ на интернет трафика да откри вашите устройства към всеки от техните модеми единствено за избран интервал от време. Когато този интервал изтече, вашият интернет снабдител ще ви даде нов. Но в случай че рутерът ви е доста ангажиран, той може да не се захване за новия IP адрес и да продължи да се пробва да употребява остарелия, което е нещо като да се пробвате да получавате поща в остарелия си апартамент. Рутерът ви, даже да крещи на уеб страниците, няма да може да се свърже с тях, с цел да си поръчате пицата. Също по тематиката храна, вашият рутер може да прекъсва, тъй като е парещ като пещта, на която ви подготвят яденето.

Много хора са отговорни за това, само че забутването на вашия рутер в ъгъл някъде, където вентилационните му отвори могат да бъдат блокирани от кабели или прахуляк, може да докара до прегряване. Така че не забравяйте да ревизирате дали е препълнен зад мебел. Той в действителност би трябвало да може да диша. Но има и други проблеми, които не са безусловно породени от нередовност на рутера. Ако сте на Wi-Fi връзка, от време на време ефирът просто става доста препълнен, изключително в случай че сте в общата честотна лента от 2,4 GHz, където шумът от нормалните домашен устройства като микровълнови фурни и бебефони и даже сигналите от други близки рутери на една и съща периодичност може да се припокрие и да затрудни вашето приемащо устройство да чуе какво се пробва да каже рутерът.

Ако това е по този начин, което в действителност можете да разберете, като изтеглите мобилно приложение, с цел да разгледате околните мрежи, пробвайте да влезете в настройките на рутера и да измененията канала или да превключите към честотната лента от 5 GHz (различно от 5G, което е при мобилните данни, където G е за generation или генерация), в случай че вашият рутер и вашето устройство го поддържат. Това освен доставя данни по-бързо, само че също по този начин предлага доста повече канали и като цяло са по-малко препълнени.

И в случай че сте сменили каналите, уверили сте се, че вашият рутер е студени даже одобрената тактичност за изключване и наново включване не оказва помощ, вижте дали производителят на устройството има налична актуализация на фърмуера. Понякога периодическите проблеми с връзката са резултат от програмен продукт с неточности, който може да бъде позволен с елементарно евакуиране.

И най-после, запомнянето на тази шепа препоръки нормално подсигурява, че вашият рутер в никакъв случай няма да излезе от строя за прекомерно дълго време. Ако нищо друго не работи, дръжте стрес топка наоколо.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР