На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на

...
На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на
Коментари Харесай

Великите любовни истории на ХХ век: Джони Кеш и Джун Картър – предисторията на най-хубавото любовно писмо в историята

 На всеки свети Валентин интернет се залива от фотоси на известни двойки, а по-късно изчезват до идващия. Но същинската обич не трае единствено един ден в годината. В рубриката на Traffic News „ Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви описваме за една гореща двойка, останала вечно в историята с пламенната си любов и от време на време с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, опустошение, проваляне, секс, кавги, още секс, изменничество и амнистия.

Днешната история е приказна, само че се случва в действителния живот. За хора, които минават през компликациите дружно, застават с вплетени ръце пред всяко затруднение и даже умират дружно. Тази двойка е Джони Кеш и Джун Картър. Тяхната любовна история устоява на времето, наркотичната взаимозависимост и висотите и паденията на славата.

От осъществяването на хитови песни до филм за техния живот, Джони и Джун са една от най-обичаните двойки на 20-и век. Но както се случва в действителния свят, не всичко е цветя и рози. И двамата е трябвало да преминат през персонални драми и сложни условия, с цел да бъдат дружно. Но най-после любовта побеждава.



Джун Картър е родена в Мейс Спрингс, Вирджиния, на 23 юни 1929 година, Валери Джун Картър е закърмена с музиката. Тя е щерка на Езра и Мейбъл Картър. Майка ѝ е част от сполучливата фолклорна група „ Carther Family “, дружно с чичото на Джун и брачната половинка му Сара. Когато е едвам на 10 години, дребната Валери също включва гласа си в групата.

През юни 1940 година, дружно с майка си и двете си сестри – Хелън и Анита, Джун основава групата „ Mother Maybelle and the Carter Sisters “. Дамите пътували из страната, взели участие в радиопредавания и в последна сметка се причисляват към изпълнителите на концерта „ Grand Ole Opry “, който се организира в Нешвил, Тенеси.

Дж. Р. Кеш е роден в Кливланд, Арканзас, на 26 февруари 1932 година. По-късно той ще одобри името Джон по гледище на вербовчик от Военновъздушни сили, който няма да приема единствено буквите като показване. Смята се, че Дж. Р. е бил компромис сред родителите на музиканта, които не могли да изберат име за детето си. Основателят на „ Sun Records “, Сам Филипс, постоянно е считан за индивида, който е измислил името Джони.

Животът на Кеш е засенчен още в ранна възраст, когато по-големият му брат Джак умира при трудова акцидент. Тогава Джони е едвам на 12, а Джак е служил като модел за подражателство. Според сестрата на Кеш, той е оказал помощ да се изкопае гроба и е стоял на погребението, затрупан с тиня. Историята споделя, че тази покруса вечно трансформирала бъдещата звезда.



Самият Елвис Пресли има пръст (даже повече от един!) в запознанството на Джони и Джун. Всъщност смуглата певица (която, сред прочем е и родственик на президента Джими Картър), родом от Мейсис Спринг, Вирджиния, даже не е чувала името на бъдещия си брачен партньор, преди Елвис Пресли да спомене, че има там един пич, Джони се споделя, който безусловно би трябвало да прослуша, с цел да се убеди в гения му. И по този начин един ден, по време на едно от общите им турнета из южните щати, Елвис води Джун в малко кафене и й пуска да джукбокса няколко от частите на “пича”. Следва и действителната среща на двамата, която става зад кулисите на концерт на Елвис в зала “Опри” в Нешвил през 1956-а.
– Извинете, може ли да се срещнем Аз съм Джони Кеш? – споделя уважително артистът, поемайки ръката на Джун в своята.
– О, знам кой сте. – възкликва Джун и прибавя:
– Елвис даже не може да си настрои китарата, в случай че не си пусне началото на песента ви “Cry, Cry, Cry”.

Още в тази минута Джони полудява по мъничката Джун. Вълната на ненадейно връхлетялата го обич е толкоз мощна, че за няколко секунди е некадърен да усеща тялото си като свое.

„ Не мога да си спомня защо сме си говорили, само че доста добре помня очите му “, написа Джун в бележките си. Тя прибавя, че те са блестели като ахати, а увереността му преди осъществяване е била напряко впечатляваща. „ Нежното му наличие накара освен мен, само че и цялата аудитория да станат негови почитатели “.

Ето по този начин Джун и Джони се срещат, а останалото, както споделят, е история.


До началото на 60-те години Картър постоянно обикаля света с Кеш като беквокалистка, дуетен сътрудник и актьор. По това време тя към този момент се е развела с Карл Смит, само че още веднъж е омъжена. Този път щастливецът се споделя Едуин Никс и е служител на реда. Двамата имат щерка – Роузи, която също се запътва по стъпките на мама и се занимава с кънтри музика.

Както Картър, по този начин и Кеш ще останат фамилни надлежно до 1966 и 1967 година. Вивиан подава молба за бракоразвод през 1966, само че раздялата става факт едвам година по-късно. Въпреки че романсът сред двамата реализатори се е трансформирал в нещо като приказка за кънтри музиката, двойката е била релативно потайна при започване на връзката си.



Преминават дружно и през насладите, и през компликациите на живота. Борят се със зависимостите към опиати и алкохол на Джони. Джун е най-голямата му опора, пробва се да го защищити. Много пъти изсипва в тоалетната амфетамините, които е намерила. Остава с него по време на престоя му в рехабилитационна клиника. Възстановяването лишава години. Кеш прави оценка голямата обич и поддръжка, която получава: „ Тук има безусловна обич. Чували сме тази фраза доста пъти, само че за нас е същинска. Тя ме обича все пак. Спаси ми живота повече от един път. Беше тук с любовта си и ме е накара да не помни болката. Когато се стъмни и всички се приберат в къщи, тогава сме единствено аз и тя. " Двойката работи дружно, отглежда децата си, основава музика и обикаля света съвсем 35 години. Любовта им остава жива от самото начало. На 15 май 2003 година Джун Картър Кеш умира от сърдечна непълнота. Любимият й Джони съумява да преживее единствено четири месеца без нея. На последното си зрелище, скоро след нейната гибел, той не можа да скрие тъгата си и споделя с публиката: „ Духът на Джун и нейната обич също са тук довечера. Свързваме се някъде сред небето и земята. Тя ми дава кураж и ентусиазъм, както постоянно. “



Поздравителната картичка за рожден ден, която Джони Кеш е написал на брачната половинка си е оповестена за най-красивото любовно на всички времена. Писмото е написано през 1994г. за 65-ия рожден ден на Джун, писмото гласи следното:

„ Честит рожден ден, принцесо, Остаряваме и привикваме един с различен. Мислим еднообразно. Четем мислите си. Знаем какво желае другият, без да се постанова да питаме. Понякога се дразним. Може би от време на време се възприемаме като даденост. Но понякога, като да вземем за пример през днешния ден, съзнавам какъв късметлия съм да споделям живота си с най-прекрасната жена, която съм срещал. Ти към момента ме удивляваш и вдъхновяваш. Влиянието ти ме прави по-добър. Желая те, ти си причина номер 1 за съществуването ми. Обичам те доста. Честит рожден ден, Любовно писмо от емигрант трогна света Шведски публицист на име Ерик Уилман се натъкнал на изгубено любовно писмо по крайбрежията на Гърция, където е известно, че идват мног... Прочети повече Джон. “



Джун и Джон се женят през 1968 година и остават дружно 35 години. Двамата към този момент не са измежду нас, само че в спомените на феновете и поколенията след тях остава доста взаимна музика и прелестен биографичен филм.

Джун умира през май 2003, а брачният партньор ѝ я последва единствено четири месеца по-късно. На последното си зрелище, скоро след нейната гибел, Джони не можа да скрие тъгата си и споделя с публиката: „ Духът на Джун и нейната обич също са тук довечера. Свързваме се някъде сред небето и земята. Тя ми дава кураж и ентусиазъм, както постоянно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР