На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на

...
На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на
Коментари Харесай

Великите любовни истории: Дядо Коледа и Баба Коледа - легендата продължава

На всеки свети Валентин интернет се залива от фотоси на известни двойки, а по-късно изчезват до идващия. Но същинската обич не трае единствено един ден в годината. В рубриката на Traffic News „ Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви описваме за една гореща двойка, останала вечно в историята с пламенната си любов и от време на време с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, опустошение, проваляне, секс, кавги, още секс, изменничество и амнистия. Тази седмица, обаче ще нарушим традицията и ще ви разкажем една любовна история, която датира доста по-рано от 20 век и се е трансформирала в легенда.

За всички фенове на завладяващите истории, витаещи към един от най-обичаните празници - Коледа, ще ви разкажем една съвсем митологична любовна история.

Често можете да чуете въпрос, който преследва мнозина: „ Съществува ли фамилията на Дядо Коледа или „ Коледният дядо “ живее самичък? “



Отговорът е затрупан с воал на секретност. Според класическата католическа традиция „ историческият “ Дядо Коледа, т.е. Свети Никола, бил свещеник, т.е. несъмнено нямал семейство. Но що се отнася до сегашния баснословен воин, това въобще не изключва опцията той да се окаже в благополучен брак.

Образът, с който дамата до най-популярния космат тулуп в света е позната, е този на трътлеста и червенобуза стопанка, която налива топло какао в термоса на Дядо Коледа и след това маха с ръка след отдалечаваща се шейна, с която мъжът й “отива на работа”. Само че никой брак не е простоват като коледна картичка. А най-малкото този на Свети Клаус и мисис Клаус.

Така или другояче, съгласно най-разпространената версия, брачната половинка на Дядо Коледа е елементарна човешка жена. Нейната " приказна възраст " е на към шестдесет години. Истинското име на госпожа Клаус е непознато за никого - някои източници я назовават ​​Гуди, други - Вилхелмина, други – Джесика, Мери и Ана … Тя е пухкава, смешна и доста общителна, носи алена рокля съвсем от самото начало, тъй като обича този цвят, облича очила и също сивее косата коса в кок в задната част на главата. Често пече вкусни кифлички и обича да гледа по какъв начин елфите - правилните помощници на Дядо Коледа, вършат играчки за детски дарове. Говори се, че един път, когато Дядо Коледа се разболял тъкмо преди коледните празници, госпожа Клаус облече коженото си палто, облече изкуствена брада и сама отиде да достави дарове за дребните.

Съпругата на Дядо Коледа се загатва за първи път в описа „ Коледна легенда “ (1849) от Джеймс Рийс, християнски мисионер от Филаделфия. В историята дъртак и жена, носещи сноп на гърба, получават заслон в дом на Бъдни вечер като изтощени пасажери. На идната заран децата от къщата намират обилие от дарове за тях и се оказва, че двойката не е „ остарелият Дядо Коледа и брачната половинка му “, а от дълго време изгубената по-голяма щерка на домакините и нейният брачен партньор.

Госпожа Дядо Коледа се загатва поименно на страниците на Йейлското литературно списание през 1851 година

Разказ за коледен мюзикъл в State Lunatic Asylum в Ютика, Ню Йорк през 1854 година включва изява на госпожа Дядо Коледа, с бебе на ръце, която танцува на празнична ария.

Мимолетно споменаване на госпожа Дядо Коледа е направено и в есе в Harper`s Magazine през 1862 г.; и в комикса The Metropolites (1864) от Робърт Сент Клаус, тя се появява в съня на жена, облечена в „ високи ботуши “, дузина къси червени фусти, остаряло огромно, сламено кепе " и донася на дамата богат избор от изящни облекла за носене.

Пазителят на “Списъка с послушни и непослушни деца” в " Пътешествията на Лил в земята на Дядо Коледа ", 1878 година пък споделя за жена, която може да е или не е госпожа Дядо Коледа, която се появява в детската книга Lill in Santa Claus Land and Other Stories от Елис Таун, Софи Мей и Ела Фарман, оповестена в Бостън през 1878 година

В историята дребната Лил разказва своето въображение посещаване в офиса на Дядо Коледа (впрочем не в Арктика):

„ До златното бюро седеше една дама и пишеше в огромна книга, а Дядо Коледа гледаше през огромен телескоп и понякога спираше и притискаше ухото си към огромна говореща тръба.”

Господин и госпожа Санта Клаус се “местят” на Северния полюс с помощта на Томас Наст – американски карикатурист от немски генезис, През 1886 година в декемврийското издание на Harper’s Weekly излиза негов комикс, който трансформира вечно визията за положителния дъртак, раздаващ дарове по Коледа. Наст рисува Санта, както си живее измежду елфи и елени в дървена къща на Северния полюс. Този облик толкоз впечатлява децата по света, че оттук насетне те не могат да си показват дебелека с червен костюм от две елементи да живее на което и да е друго място на земното кълбо.

Подобно на The Metropolites, госпожа Коледа се появява в съня на създателя Юджийн С. Гарднър в публикацията му „ A Hickory Back-Log “ в списание Good Housekeeping (1887), с още по-подробно изложение на нейната рокля.

Съпругата на Дядо Коледа направи най-активната си изява до момента от Катрин Лий Бейтс в нейното стихотворение „ Добър Дядо Коледа на шейна “ (1889). " Goody " е редуциране от " Goodwife ".



През 2018 година нараства търсенето на празнични изяви на госпожа Клаус като независим персонаж, обособен от Дядо Коледа. И към този момент стартира да се появява като основен персонаж и във филмите. 1970 година “Санта Клаус идва в града”; “Годината без Дядо Коледа”; 1996 година “Мисис Санта Клаус” са единствено част от заглавията отдадени на нея.

През идните десетилетия личността на госпожа Санта Клаус става все по-сложна и все по-модерна. Но тя постоянно ще си остане дамата до Дядо Коледа – знак на обич, самообладание и добрина. А те двамата, като тандем, ще са все по този начин непобедими, единствени, най-обичани и най-чакани.

И по този начин към този момент повече 170 години…
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР