На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на

...
На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на
Коментари Харесай

Великите любовни истории на ХХ век: Пол Нюман и Джоан Удуърд – златната двойка на холивуд

На всеки свети Валентин интернет се залива от фотоси на известни двойки, а по-късно изчезват до идващия. Но същинската обич не трае единствено един ден в годината. В рубриката на Traffic News „ Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви описваме за една гореща двойка, останала вечно в историята с пламенната си любов и от време на време с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, опустошение, проваляне, секс, кавги, още секс, изменничество и амнистия.



Пол Нюман и Джоан Удуърд познават и сладкото, и соленото в брака. На 2-3 месеца си крещят като луди, от време на време той си събира багажа, само че след 10 минути се връща, тъй като няма къде да отиде. „ Никога не сме говорили за бракоразвод. За ликвидиране – да, само че за бракоразвод – в никакъв случай.”, споделя мъжът с найпрекрасните сини очи на света! Каква е тайната им? Никаква! Просто са всичко един за различен – найдобри другари, буйни любовници, предани съпрузи, най-хубави сътрудници на екрана!

Двамата са сполучливи артисти, имат доста награди, деца, проспериращ бизнес и постоянен 50 годишен брак. Никой, в никакъв случай не загатва, че най-желаният мъж в неговото потомство е изменил на брачната половинка си. Той няма потребност от това. До ден финален се прехласва по своята южнячка, само че връзката им не е жалко сантиментално факсимиле.



Пол Нюман беше човек с доста гении. Почти прекалено много, за един човек. Неговите достижения включват няколко награди и номинации, предприемачество, филантропия и др. Неговата работа е публикувана в голям брой жанрове за разнообразни възрастови групи, тъй че съвсем всеки е виждал творба, в която е взел участие Нюман.

Преди всички тези триумфи той израства в Охайо с родителите си и по-големия си брат. Родителите му са от разбъркан произход; татко му е американски евреин, а самият той е наследник на полски и маджарски имигранти. Майката на Нюман имигрирала в Америка от нейното отечество в днешна Словакия. Страстта на Нюман към актьорството процъфтява в ранна възраст. Той поема този по този път още в театъра на учебното заведение си. По-късноиграе в Кливландската игрална къща. Актьорството и образованието му са прекратени от Втората международна война. Нюман се причислява към флота в тихоокеанския спектакъл. Ролите му се трансформират с течение на времето, частично заради неговата далтонизъм.

Джоан Уудуърд не е непозната за славата. Кариерата й обгръща десетилетия и тя има голям брой влиятелни оценки на свое име. Те включват продобиване на Оскар и номинация за Оскар и Златен глобус. Освен актьорско майсторство, тя е продуцирала. Извън развлекателната промишленост тя е предан човеколюбец. Дори на нейната възраст, като доста други по-възрастни артисти към момента в разцвета си, Удуърд няма желание да се отхвърля. През 2011 година Удуърд дава гласа си на кино лентата Scholastic / Weston Woods Целият свят.



Родена в Томасвил, Джорджия, ентусиазмът на Удуърд за актьорско майсторство е съвсем неминуем. Развлекателната промишленост е на всички места към нея. Майка й освен обожава филмите, само че и извлича името на Джоан от името на актрисата Джоан Крофорд. За разлика от бъдещия си брачен партньор, Удуърд съумява да преследва пристрастеностите си без спиране. Тя не губи време. Буквално се хвърли парадът на звездите по време на Отнесени от вихъра премиера в Грузия. Това стана първото й встъпление като партнира на Вивиен Лий и Лорънс Оливие. Скоро по-късно Удуърд се трансформира звезда, първо в театрални постановки в Грийнвил Хай и в Малкия спектакъл на Грийнвил. По-късно едно трайно излиза от щата и кариерата на Удуърд стартира, в това число в телевизионни излъчвания.

Срещат се за първи път през 1953 – година преди филмовия дебют на Пол Нюман. Непростима горещина е, Джоан Удуърд се поти и не се усеща във висша форма. Когато вижда евентуалния си сътрудник в постановката, за която са поканени си споделя: „ Пфу! Това е отвратително” – Той е рус, хубав, атлетичен, подреден и с доста сини очи…

И двамата, с изключение на потни и обезводнени, са пресни, пресни в Холивуд, запасени с доста упоритост и вяра да пробият в киното. В главите и телата им незабавно се случва химична реакция с размерите на Големия гърмеж, единствено че непретенциозно се въздържат от външна проява на страстите си. Най-малкото тъй като по това време 28-годишният Пол е женен.

Втората им среща, към този момент като сътрудници, е на сцената на Бродуей, където играят в новата пиеса “Пикник”. Съвместната им работа още повече разпалва отпреди зародилите усеща, само че, уви, Пол продължава да бъде все по този начин невероятно привързан с брачна клетва.

Народът обаче е споделил, че което е писано на глава, на камък не отива.

Четири години по-късно, през 1957-а, кастинг сътрудниците още веднъж събират младите артисти, този път на снимачната площадка на “Дългото горещо лято”. Пол играе Бен – непрекъснато скитащ се от град на град прошляк (обаче с осанка за милиони!), който един ден се озовава в дребен и отегчителен град в Мисисипи. Отначало няма желание да се застоява дълго, само че трансформира проектите си най-много поради локалната хубавица Клара Варнър, която се играе от Джоан. И тъй като постоянно изкуството имитира живота, същото се случва и в действителността. След като Пол за трети път вижда Джоан и … Ами да го кажем по този начин: проектите му за остатъка от живота му тотално се трансформират.

Но след четири срещи внезапно осъзнават, че са влюбени. Страстта им е споделена, неразрешена и не остава скрита за никого. Времената са други – той изгаря от позор, че желае да изневери на жена си, тя не желае да разрушава безстопанствен брак. Двамата пробват да спрат това, което изгаря душите им, само че репликите на героите им споделят всичко. След края на фотосите заживяват дружно, без да афишират връзката си. Първата брачна половинка на Пол Нюман – Джаки, го побърква с отвод да се разведе. Двамата от дълго време не са семейство, само че обидата й е по-силна. Отчаянието тика артиста към бездната на алкохола и даже катастрофира пийнал. Джаки въпреки всичко се предава.

Пол се усеща извънредно виновен поради разпадналия се брак, само че любовта към Джоан се оказва в пъти по-силна от виновността. Ден откакто разводът им е финализиран, Пол Нюман и Джоан Удуърд се женят във Вегас на 28 януари 1958.

Дълго време Нюман не може да повярва на шанса си. “Тя беше толкоз съвременна и самостоятелна, а на мен ми се постановяваше да я увещавам, че не съм толкоз тъп, колкото наподобявам.” Само че от нейна позиция нещата въобще не стоят по този метод. Tя признава, че Пол в никакъв случай не я е отегчавал, а комбинацията от похот, почитание и самообладание, която му е присъща, дефинитивно е спечелила сърцето й.



Веднага след сватбата младоженците отпътуват на меден месец в Европа. Пресата отразява всяка тяхна крачка и скоро те се трансформират в обект на публичното внимание и… боготворене.

През идващите две десетилетия съпрузите, дружно и поотделно, доближават небеса в кариерите си. Партнират си в още доста филми, никой от които обаче не може да засенчи взаимната им работа в “Дългото горещо лято”. Още преди този филм и много преди брачна половинка си Джоан е дала поръчка, че името й ще се запомни освен в Холивуд, само че и по света. През 1957-а печели “Оскар” за присъединяване си в “Трите лица на Ева”. Пол обаче не се дава на фамилната конкуренция и свети в няколко хитови продукции – “Котка върху парещ ламаринен покрив” (1958), “Хъд” (1963), “Хладнокръвният Люк”(1967), “Буч Касиди и Сънданс Кид” (1969), “Ужилването” (1973).

През 1968 година Пол за първи път застава от другата страна на камерата. За основната роля в режисьорския си дебют “Рейчъл, Рейчъл” избира жена си. Само че в тази ситуация не става дума за шуробаджанащина, а за несравним режисьорски усет, тъй като ролята печели на Джоан втора номинация за “Оскар”. С това фамилията съумява да затвори устата на злонамерената преса, която твърди, че тъй като Джоан се е отказала от кариерата си поради него, с този филм Нюман се пробва да й върне жеста като я качи назад на коня.

Двойката рядко дава изявленията, а персоналния си живот брани с нокти и зъби от светкавиците на публицистите. С течение на времето сполучливият им фамилен им живот се трансформира в легенда. Всички се чудят по какъв начин, по дяволите, двама толкоз сполучливи, красиви и богати хора съумяват да останат дружно толкоз години. И то в Холивуд!

Разбира се, и този като всеки един различен брак по света, не е лишен от сложни моменти и не всеки път е вървял гладно по релсите на живота. Семейството има три дъщери, грижите за които падат напълно на плещите на Джоан. Пол е заседнал до уши в работа, а и както ще признае години по-късно, първоначално по никакъв начин не му е идело отръки да бъде татко. Освен това ползите на двамата са разнообразни като слънцето и луната. Джоан обича операта и балета, а Пол – бирата и автомобилните надпревари. В един миг стартират да циркулират клюки, че в края на 60-те Пол е имал извънбрачна връзка с друга актриса. Двойката обаче и в това тестване остава обединен тим и излиза с публично изказване в пресата, с което отхвърля това да е истина. Едно от станалите паметни изявления на Нюман е точно във връзка изневярата и гласи: “Като си имам пържола у дома, за какво ми е да си поръчвам хамбургер на открито?” Малцина обаче знаят какво е продължението: “Хората остават дружно, тъй като по този начин желаят, а не тъй като вратата е заключена.”



Пол и Джоан доближават до дълбока напреднала възраст, живеейки в мир и съгласие в огромната си селска къща в Кънектикът. В директно съседство живее и една от дъщерите им, Лизи, със фамилията си. Голяма част от последните си години дружно двойката посвещава на разнородни филантропски действия, измежду които са учреденият през 1980 година The Scott Newman Center, имащ за цел да подкрепя медицински служащи и учители, както и центърът The Hole in the wall Gang Camp, който обезпечава безвъзмездни летни лагери за заболели деца с тежки диагнози. Съпрузите организират и сериозна лобистка активност за запазването на земите в покрайнината на родния им град Уестпорт, Кънектикът. През 1990 година 60-годишната тогава Джоан се дипломира в колежа “Сара Лорънс”… по едно и също време с щерка си Клиа. Официалната тирада на тържеството във връзка завършването на випуска държи брачният партньор й.

Пол Нюман почива от рак на 29 септември 2008 година Умира в дома си, в фамилното легло, до Джоан, която лежи до него, стиснала ръката му. Последните му думи преди да издъхне са: “ Беше привилегия за мен да бъда тук.”

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР