На всеки пет години елитът на Комунистическата партия се събира,

...
На всеки пет години елитът на Комунистическата партия се събира,
Коментари Харесай

Как се избират ръководителите на Китай?

На всеки пет години елитът на Комунистическата партия се събира, с цел да избере бъдещото управление на Китай .
 
Конгресът идната седмица в Пекин евентуално ще сложи началото на втория мандат на президента Си Цзинпин и ще внесе промени във висшия орган - Постоянния комитет на Политбюро , съобщи ДПА.
 
От 2300 партийни делегати от цялата страна, 2287 бяха подбрани да вземат участие в 19-ия конгрес на ККП , започващ на 18 октомври , а останалите 13 от тях не бяха позволени - както бе обявено - поради " несвоевременно държание ".

 
По време на конгреса, който в предишното нормално е продължавал към седмица, делегатите избират Централен комитет - органът, който взима решенията. Централен комитет, определен на предходния конгрес, имаше 205 членове с цялостно право на глас и 171 кандидат-членове.
 
След това на закрито съвещание новоизбраният Централен комитет избира Политбюро , а от него - Постоянен комитет на Политбюро - най-овластеният орган, включващ президента .

Сегашното Политбюро в началото имаше 25-има членове, един от които - Сун Чжънцай , някогашният партиен секретар на Чунцин, бе изключен от партията за " съществени нарушавания на дисциплината ".

 
Постоянният комитет има седмина членов е, само че броят им може да варира.
 
Очаква се към половината от членовете на настоящия Централен комитет да се отдръпват тази година, откакто са навършили неофициалната пенсионна възраст - 68 години. Освен това, в резултат на огромната антикорупционна акция на Си, която докара до отстраняването на други членове, Постоянният комитет може да преживее едни от най-големите промени от десетилетия.
 
Петима от седмината членове (без Си и премиера Ли Къцян), също се чака да излязат в пенсия . Но Ван Цишан, който оглавява антикорупционния орган и е доближен на Си, може би ще остане, макар че на 69 години.

 
Си, който прекара първия си мандат в консолидиране на властта и елиминиране на съперничещи фракции в партията, евентуално ще вкара в Постоянния комитет повече свои доверени лица.

Той може би даже ще включи партийния правилник своята политическа доктрина, известна като " Мисълта на Си Цзинпин ".

 
Ако това стане, той ще влезе в извънредната група на предходните китайски водачи Мао Цзедун и Дън Сяопин.
 
Пред конгреса Си ще показа изчерпателен политически отчет, който всъщност е програмата на партията за идващите пет години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР