На всеки няколко секунди мигаме - толкова просто и неволево

...
На всеки няколко секунди мигаме - толкова просто и неволево
Коментари Харесай

Мигнеш - печелиш - една неподозирана полза от неволното действие

На всеки няколко секунди мигаме - толкоз просто и неволево деяние. Между 3 и 8% от времето, в което сме будни, прекарваме със затворени очи точно поради него. И главното поверие е, че то се случва, с цел да се поддържа овлажняването на очните ябълки.
 Умора, главоболие, понижено зрение - седем вероятни признака, по които да познаем депресията
Седем физически признака на депресията

И за какво в това положение светът наподобява сив

А в този момент ново изследване доказва, че мигането може да има много по-важно значение за зрението и за мозъчнатa дейност като цяло. Учени от University of Rochester организират опит с 12 души на междинна възраст 22 години, всичките с съвършено зрение. Те не знаят тъкмо каква е задачата на опита, с цел да не повлияят на резултатите. А за него се употребяват профилирани високотехнологични уреди за следене на придвижването на очите.

Участниците би трябвало да следят разнообразни образни тласъци с друга пространствена периодичност, която е обвързвана с равнището на подробност на изображението. Стимулите се демонстрират на екран с висока разграничителна дарба, а участниците би трябвало да открият в коя посока са наклонени линиите.
 Снимка 671220

По време на опита участниците са подканени да мигат първо преди показването на образния тласък, а по-късно - по време на представянето му. Броят на миганията и тяхната дълготрайност се управлява, с цел да бъдат сигурни учените, че възможни разлики във усещането се дължат точно на този акт.

И по този начин се открива, че когато участниците в проучването мигат по време на представянето на образния тласък, те могат доста по-точно да разпознават посоката, в която са насочи линиите  в него спрямо тези, които мигат преди появяването на тласъка. Установена е и нараснала сензитивност към образните елементи.
 Снимка 671227

Теорията на учените е, че това усъвършенстване се дължи на измененията в яркостта, които се предизвикват от мигането. Когато мигаме, краткотрайното затваряне на очите води до внезапни промени в осветеността. И те могат буквално да " нулират " образната информация, която постъпва в окото, като по този начин помагат на мозъка да обработи по-ефективно това, което виждаме сега, написа.

Този резултат се потвърждава и посредством кратко затъмняване на самия образен тласък. И по този начин е доказан изводът, че не самото намигване като деяние, а смяната в осветеността на ретината, която провокира, водят до по-добро усещане на визуалния тласък.
 Можем ли да кихнем с отворени очи
Можем ли да кихнем с отворени очи

И за какво е толкоз мъчно

Освен това се допуска, че зрителната ни система е еволюирала по този начин, че да използва тези къси спирания на зрението, с цел да усъвършенства зрителната острота и обработка на информацията като цяло.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР