На всеки му се е случвало да измисли хитър план,

...
На всеки му се е случвало да измисли хитър план,
Коментари Харесай

4 малки престъпления с катастрофални последици

На всеки му се е случвало да измисли остроумен проект, който да не се развие съгласно упованията. Обикновено следствията са минимални и даже никой не схваща за това. Тук обаче ще приказваме за простички хрумвания, които са се объркали по пагубен метод.

4. Капитанът, който убива 32 души и предизвиква вреди за милиарди, пробвайки се да впечатли гаджето си

Мъжете постоянно се пробват да впечатлят дамите със скъпи коли. Капитан Франческо Четино обаче залага на нещо повече  – струващият милиони долари круизен транспортен съд Коста Конкордия.

Капитанът ръководи кораба – дружно с 4252-та му пасажери – към Тоскана през 2012г, когато взема решение да се отклони с няколко километра от маршрута си. Бил поканил любовницата си на мостика (против правилата) и желал да й покаже близкия остров.

Който е възнамерявал деликатно утвърждения маршрут обаче несъмнено не е имал красива източноевропейка в скута си по това време, другояче сме сигурни, че е щял да включи в него и секси островни гледки в пътуването.

Коста Конкордия се удря в риф и стартира да потъва. Четино можел да признае грешката си и да стартира да води хората към избавителните лодки. Вместо да признае провалянето пред дамата, която срещу всякаква логичност, към момента се пробва да вкара в леглото, той се пробва да закара кораба до пристанището, игнорирайки нахлуващата вода. Дори дава отговор на бреговата защита с обяснението, че има просто „ лек проблем с електрическата система “

Естествено не стига до брега. Изобщо дори.

При потъването на Коста Конкордия умират 32 души. Освен това Четино е един от първите хора, които напущат кораба, макар общоизвестното предписание, че капитанът би трябвало да е финален.

Четино е съден за ликвидиране, непросветеност, зарязване на пасажерите си и лъжесвидетелстване, за което получава присъда от 16 години затвор. За изваждането на останките отиват към $2 милиарда, което значи, че това евентуално е най-скъпото прелюбодейство в историята.

3. Хакер се пробва да картографира интернет и едвам не го унищожава

През 1988г интернет е непокътната екстра най-вече за държавните организации и университетите. В днешно време е мъчно да повярваме, че едвам не е бил погубен изцяло от един зубър, още преди да е имал шанса да превземе света и всекидневието ни.

Въпросният зубър е Робърт Морис Младши – колежанин, който през ноември 1988г изключително доста се интересува от ставащия все по-популярен интернет и по тази причина взема решение да му направи карта. Идеята била да пусне в мрежата саморазмножаващ се код, който да болести всеки компютър, обвързван към интернет, като по този метод да получи визия за мащаба му. Днес назоваваме сходни неща „ вируси “. Специално този обаче е един от най-лошите в историята.

Въпреки положителните планове на Морис, неговият вирус взема решение да разиграе цифровата версия на зомби филм. Вместо безобидно да си откри местенце на всеки хард диск, той стартира да убива всеки компютър, до който се допре. Само за няколко дни огромна част от всички компютри в мрежата се трансформират в скъпи преспапиета.

Междувременно Морис обезверено се пробва да затвори кутията на Пандора. Като единственият човек, компетентен по какъв начин да спре вируса, той се пробва да се свърже с верните хора, с цел да им даде указания какво да вършат. Иронията обаче е, че изпраща тези указания по имейл, което значи, че никой не съумява да ги види.

Очевидно интернетът оживява, имайки поради, че в този момент четете тази публикация. Почистването на инфектираните компютри обаче идва на висока цена – до $50 000 на устройство. Морис си признава всичко и влиза в историята като първия човек, наказан за такова закононарушение. Глобен е $10 000 – оскъдна сума спрямо нанесените вреди, само че все пак много пари за това време.

2. Мъж взривява цялостен квартал поради застрахователна машинация

Може да се каже, че още откогато я има концепцията за застраховките, има ги и застрахователните измами. Ако някой е подготвен да заплати сума пари при положение, че къщата ви изгори, какво ще ви спре сами да я запалите и да употребявате мангизите, с цел да си купите толкоз уиски, че да забравите, че в миналото въобще сте имали дом?

Нещо такова са си мислели Боб Ленард и Монсерат Шърли, които през ноември 2012г вземат решение да възпламенят къщата на Шърли. Само че Ленард и Шърли не правели нищо на половина. Вместо просто да палнат клечката, двамата измислят скица, с която на процедура да изтрият къщата от нишките на нашата действителност.

След два предходни опита, Ленард се вбесява, че палежът се оказва по-труден от предстоящото и взема решение да почерпи ентусиазъм от Майкъл Бей. След като изпраща Шърли, щерка й и котката им надалеч за уикенда, той полива всичко с бензин и напълва къщата с природен газ. След това поставя консерва в микровълновата, с цел да направи искра – трик, който научил от всеки един филм на Ван Дам.

Абсурдната скица на Ленард освен сполучливо изпепелява къщата, само че също по този начин поврежда или унищожава още 80 къщи в квартала. Двама души умират – което си е необикновено ниска цифра, имайки поради мащабите на злополуката. Експлозията нанася вреди за $4.4 милиона, което е доста повече от $300 000, които Ленард и Шърли са очаквали да вземат от застраховката. А те не получават нищо, с изключение на присъди, които в този момент излежават в пандиза. Ленард получава две доживотни присъди.

1. Правителството на Кипър без да желае взривява електроцентрала

Димитрис Христофиас, тогава президент на Кипър, се натъква на страхотна политическа опция през 2009г, когато управляващите на Кипър конфискуват транспортен съд, пренасящ апокалиптично огромен товар от незаконни боеприпаси от Иран за Сирия. Помагайки в битката против интернационалната търговия на оръжия, дребният остров Кипър припомня на света за съществуването си. За страдание Кипър няма визия какво да прави с тонове барут и експлозиви, по тази причина ги складира до една морска база. Да, вярно си представяте – просто на земята. На намерено.

Споменахме ли, че въпросното място се е намирало тъкмо до една електрическа централа?

След съвсем 3 години слънчеви бани навън, експлозивите вършат това, за което са били основани. Резултатът министърът на търговията Антонис Пасхалидис разказва като „ покруса в древен пропорции “. Взривът убива 12 души и ранява 62-ма. На километри към епицентъра не остава и едно дърво. Ударната вълна опустошава покривите на къщите от близкото село и разрушава прозорците. Фермерите стават очевидци на това по какъв начин тракторите им политат във въздуха. Електроцентралата пък е унищожена, което стопира тока на съвсем цялата страна.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР