На всеки един от нас се е случвало да изпита

...
На всеки един от нас се е случвало да изпита
Коментари Харесай

Сложете граници на завистта

На всеки един от нас се е случвало да изпита злоба. Макар че това е една изцяло естествена човешка страст, тя има капацитета да ви донесе редица проблеми, а даже и да провали изцяло кариерата ви, в случай че бе оставена без надзор. Преодоляването на завистта не е по никакъв начин елементарно, само че то е неотложно, в случай че не желаете да рискувате работата си.

Преди да продължим обаче би трябвало да разграничим завистта от ревността, защото това са две изцяло разнообразни страсти. При ревността човек има нещо (обикновено връзка), което се опасява, че може да изгуби за сметка на някой различен. Завистта, въпреки това, е желанието да имате нещо, което някой различен има.

В някои случаи самите вие може да бъдете обект на непозната злоба, като една от най-честите аргументи за това е приемането на в работата. В други случаи вие може да завиждате на ваш сътрудник, че е получил план, по който сте се надявали да работите. В които и да е от двата сюжета, тези усеща на злоба могат да навредят на вашите работни връзки, да влошат представянето ви и да усложнят връзката във вашия екип.

Как обаче можете да се справите със завистта? Ето няколко стъпки, които ще ви оказват помощ да избегнете основаването на врагове в работата, било тъй като вие завиждате на някой, или той на вас.

Ако вие завиждате

1. Признайте на себе си

Преди да можете да предприемете каквито и да е било дейности за разрешаване на казуса, би трябвало да признаете на себе си, че изпитвате злоба. „ Ако можете да признаете, че завиждате, можете и да преодолеете тази злоба “, споделя Йоана Ротман, създател на Behind Closed Doors: Secrets of Great Management. Няма нищо необичайно в това да желаете да имате триумфа на ваш сътрудник, само че е значимо да си признаете, че изпитвате злоба, тъй като в противоположен случай рискувате тя да се трансформира в ненавист.

2. Поздравете вашия сътрудник

Един от най-хубавите способи за заздравяването на връзките с вашите сътрудници е посредством признаването и честването на техните триумфи, споделя професионалния коуч Маги Мистал. Да кажем, че Александър е получил покачване, а вие не. Вместо да се самосъжалявате, отидете при вашият сътрудник и му честитете успеха. Още по-добре е в случай че извършите това преди другите ви сътрудници. Този вид на държание ще ви завоюва уважението на вашите сътрудници и ще сътвори изискванията да получите същата хвалба от останалите, когато вие постигнете нещо значимо.

3. Разграничете професионалния от персоналния си живот

Изключително значимо е да не пренасяте завистта от офиса в дома си. Проучване на Университета в Синсинати, което преглежда следствията от завистта на работното място, открива, че когато човек взима със себе си отрицателните страсти от работата и ги придвижва в персоналния си живот, те остават с него доста дълго време, влияейки на неговата работливост и въодушевление през идващите няколко дни. Изградете ясни сред професионалния и персоналния си живот

Ако вие сте обект на злоба

1. Преценете доколко носите отговорност за това

Ако смятате, че някой ваш сътрудник ви завижда и нападна без причина, направете крачка обратно и се погледнете в огледалото. Напълно допустимо е да подхранвате непознатата злоба с надменно държание и подмазване на шефа, споделя Карън Литцингър, коуч по бизнес етикет. Правилната тактика в тази ситуация е да запазите „ самохвалството “ за следработното време. Освен това, няма потребност да натяквате на сътрудниците си, че постоянно говорите с шефа и че неотдавна сте получили огромно покачване на заплатата.

2. Говорете непосредствено с вашия сътрудник

Завистта кара хората да се държат непочтено. Това значи, че в случай че някой ви завижда, то вие може да се превърнете в обект на злословия и даже тенденциозен бойкот. Сериозните случаи би трябвало да бъдат разрешавани на четири очи. Дръпнете настрани вашия сътрудник и му кажете нещо от сорта на: „ Сутринта изглеждаше, че си ми ядосан. Ценя връзката ни и желая да разбере каква е повода? “ Ако желаете да го обезоръжите изцяло и да звучите още по-безобидно, може да кажете нещо от рода на: „ Направил ли съм нещо с което да те обидя? Искам да поговорим за това по какъв начин бихме могли да работим по-добре в екип. “, споделя Лицингър.

В множеството случаи провеждането на спокоен диалог със завистливия сътрудник води до деескалация на напрежението и ви дава метод да запазите връзката си с този човек непокътната. Ако обаче не можете да разрешите този проблеми независимо, то може да ви се наложи да уведомите вашия началник за протичащото се.

......................

Даниел Борц за

Редактор: Георги Геориев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР