На всеки две минути сирени на линейки раздират въздуха в ...

На всеки две минути сирени на линейки раздират въздуха в

Над 16 000 новозаразени с Ковид в Румъния

На всеки две минути сирени на коли за спешна помощ раздират въздуха в Букурещ. А пред болничното заведение за незабавни случаи няма къде да паркират. Само през днешния ден тук са настанени 400 пациенти, които се нуждаят от О2 . Много други заболели не получават късмет за лекуване .

" Налага се да пренасочваме болните към други лечебни заведения . Опитваме да се справим, само че имаме и доста имунизирани лекари, които се заразяват. Страшното е, че 95% от пациентите са в тежко положение и не са имунизирани . А най- неуместното е, че тези, които изписваме споделят , че няма да си слагат имунизация . Повече се страхуват от имунизацията , в сравнение с от заболяването . Вярват на интернет " , съобщи д-р Дела – Мариа Молтеану, Университетска болница за незабавни случаи.

Даниел Щефан се връща на работа в моргата ден откакто му е изтекла карантината, тъй като тук не стигат шофьорите.

" Страшно е. Имахме случай в два поредни дни цяло семейство от Галаци да си замине от Ковид. Първо майката, на следващия ден и бащата. Аз съумях да се спася от вируса. Благодаря на Господ! " , добави Даниел Щефан.

Пети час пред болничното заведение чака Констанца Милку. Няма никаква информация за вуйна си.

" Цяла нощ, 4 часа чакахме да дойде колата за спешна помощ , с цел да я вземат. Тя е и с бъбречна непълнота . Не знам въобще по какъв начин е и къде е " , добави Констанца Милку.

А клисарят Джика Буга приготвя следващото заравяне в село Ойнаку.

" След толкова доста гибел финалната седмица, към този момент съм податлив и аз да се имунизирам , всеки ден се апелирам да се отървем от тази пандемия, от тази полуда " , разяснява Джика Буга.

В близкото заведение на една маса са имунизираният Йосиф Юбий и приятелят му Андрей Скарлат, който е срещу имунизацията.

" По високите етажи на властта не са имунизирани - и лекари, и учители, дори служители на реда . Сега като опря ножът до гърлото търсят помощ от чужбина " , счита Андрей Скарлат.

" Трябва да се ваксинираш. Само в случай че си интелигентен ще се отървеш от Ковид " , сподели още Йосиф Юбий.

50 тежко заболели от Румъния към този момент се лекуват в Унгария. А Молдова, която е шеста в света по смъртност, е изпратила 30 свои медици да оказват помощ на Румъния в битката с вируса.

От понеделник носенето на маски навън също става наложително , санкцията за неспазване на мярката е 250 лв. .

Източник: petel.bg