На всеки двама починали у нас се ражда само по

...
На всеки двама починали у нас се ражда само по
Коментари Харесай

На всеки двама починали в България се ражда само по едно дете

На всеки двама умряли у нас се ражда единствено по едно дете. За негативен приръст със застрашителни размери сигнализира Националният център по публично здраве и разбори, предава БТВ.

През първите три месеца на годината са умряли близо 29 хиляди души. По-малко от половината на това число е броят на новородените – едвам 13 хиляди.

Най-висока е смъртността в София – 5 230 умряли.

Вторият по смъртност град е Пловдив.

А на трето място с 2087 умряли е Варна.

Драстична е разликата сред умрелите и новородените в градове като Видин, където на 452 умряли за тримесечието са се родили едвам 59 деца.

В Смолян съотношението сред умряли и новородени е надлежно 405 на 97.

Само преди 4 дни Мариана Маринова ражда второто си дете – дребният Йордан. Той е второ дете за фамилията от Шумен, което има и 7-годишна щерка. „ Не е елементарно в днешно време да се гледа дете, само че пък е хубаво, тъй като те са прелестни и са доста милички и е най-хубавото нещо, което може да се случи на един човек в живота”, споделя Мариана.

Шумен е един от градовете с ниска раждаемост. За второто тримесечие на годината в болничното заведение в града са проплакали 252 бебета.

„ Допреди десетина години ражданията в Шумен бяха може би към 1 500, а в последните години са 1000 – 1050. Причините в по-малките регионални градове, като цяло за понижаване на раждаемостта, е това, че младото население в репродуктивна възраст напуща тези градове, от ден на ден и повече”, изяснява доктор Ивайло Балабанов, шеф акушеро-гинекологичното поделение към МБАЛ-Шумен.

За второто тримесечие на годината умрелите в града, са съвсем два пъти повече от новородените.

Според специалисти това се дължи и на понижаване на дамите в детеродна възраст – за последните 20 години те са към половин милион по-малко. Средно статистически една жена у нас ражда по едно дете. А с цел да е естествен прирастът на популацията, са нужни по най-малко две деца в семейство.

„ Това се дължи на това, че дамите се еманципират, включват на пазара на труда, трансформират се нагласите”, споделя доцент Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Прогнозите са, че до 2040 година популацията на България ще намалее до 5 милиона души или с 40 хиляди на година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР