На всеки час в Турция бива нападан по един лекар

...
На всеки час в Турция бива нападан по един лекар
Коментари Харесай

Турция: когато пациенти нападат лекари


На всеки час в Турция бива нападан по един доктор - от пациент или родственик на пациент. Става дума както за словесна, по този начин и за физическа експанзия. Неотдавна един невролог е бил убит от пациента си, написа НЦЦ.

Това трябвало да бъде един най-обикновен медицински обзор, който обаче приключил съдбовно - за лекаря. Пациентът - 18-годишен юноша, измъчен от натраплива невроза - бил ядосан на богатите турци, които си живеели живота, до момента в който неговият от ден дневно ставал все по-лош. Той желал съвет от лекаря по какъв начин да преодолее изблиците си на гняв. Очевидно младият мъж не харесал предписанието на лекаря - невролог с 30-годишен стаж, съгласно което трябвало да взема постоянно хапчета. Младежът просто извадил револвер и го гръмнал. Няколко часа по-късно лекарят умрял от раните си. В полицията момчето разказало, че докторът му се бил подигравал. Този случай е разказан при започване на публикация на " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) за насилието против лекари в Турция.

78% от турските лекари са ставали жертва на принуждение

Не всички случаи на принуждение против медици в Турция имат сходен съдбовен край. Но казусът е доста сериозен. На всеки един час в Турция доктор става обект на експанзия. Било то словесна - под формата на хули или закани, или физическа - с използването на мощ. Само през първите четири месеца на предходната година турското здравно министерство е записало съвсем 3000 сходни похищения против лекари или различен медицински личен състав. Тази процедура е изключително постоянно публикувана в " Бърза помощ " към държавните болнци. Проведено през 2018 година проучване сочи, че 78 % от турските лекари най-малко един път са ставали обект на принуждение от страна на пациенти, а съвсем две трети от тях даже и повече от един път. Всеки 12-ти от тях е показал, че във всяко дежурство има най-малко по един пациент, чието държание излиза отвън надзор, четем още в обявата на НЦЦ.

Още през 2012 година турските управляващи са подхванали ограничения против явлението - кабинетите са били оборудвани с алармени системи. Но това не е трансформирало съвсем нищо - от този момент до през днешния ден са били регистрирани 60 000 случаи на похищения против лекари. Междувременно в доста турски лечебни заведения още на входа са въведени инспекции за сигурност, а наскоро турският парламент одобри и корекция в закона, съгласно която подозрителни лица ще бъдат неотложно арестувани и изпращани в предварителния арест. Лекарският съюз обаче разкритикува мярката като незадоволителна, защото законът не планува по-тежки санкции за причинителите.

Защо се стига дотук?

Сред главните аргументи за това положение е държавната здравна политика, която залага на количественото, а не на качественото опазване на здравето, настояват от своя страна представители на лекарския профсъюз. Лекари от държавни лечебни заведения са показали, че в приемните кабинети имат по не повече от 5 минути време за слагане на диагноза. А по този метод е изключено да бъде построено отношение на доверие сред доктор и пациент. Допълнителен проблем е неналичието на задоволително личен състав - изключително в " Бърза помощ " доста постоянно лекарите са принудени да дават повече смени и да натрупат доста изключителни часове труд.

Към това се прибавят и изявленията в близки до държавното управление медии за разнообразни кавги в държавните лечебни заведения. По този метод се подкопава престижът на медицинския личен състав, настояват лекари. Така да вземем за пример преди време депутатът от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Сенел Йедиялдъз, който по специалност е доктор, атакува лекарското съсловие: пред държавната телевизия TRT той съобщи, че някои основни лекари били " прекомерно глупави " за по-сложни интервенции и заслужавали да бъдат набити. Йедиялдъз, който е ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето в турския Меджлис, към момента не се е извинил за думите си към сътрудниците си от лечебните заведения.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР