На всеки 80 секунди в света една жена умира от

...
На всеки 80 секунди в света една жена умира от
Коментари Харесай

Разпознават се трудно: Над 65% от българките между 45 и 55 г. страдат от сърдечносъдови заболявания

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване и инсулт. Това са и водещите аргументи за гибел при дамите сред 45 и 55 години в международен мащаб. Данните са на американската сърдечна асоциация.

Според български медици при множеството дами признаците на инфаркт и инсулт се разпознават мъчно. Сърдечносъдовите проблеми при дамите са във фокуса на самодейността " Облечи се в алено в поддръжка на дамите ", в която за трета година с разнообразни събития се включва и България.

Славка Димова схванала инцидентно, че има сериозен проблем със сърцето. Отишла на профилактичен обзор по гледище на брачна половинка й.

" По принцип съм много деятелен човек. Много приказвам, обичам доста да се движа и по никакъв метод нищо не ми е дало мотив или причина да усещам, че имам сериозен здравословен проблем, камо ли сърдечен ", споделя Димова пред публичната телевизия.

Славка е с повредена клапа - положение, което може да аргументи неочаквана сърдечна гибел.

" Когато отидох за първи път при доктора в Стара Загора ми сподели, че не подвигам високо кръвно и това по някакъв метод е съумяло да ме защищити ", изясни дамата.

Сърдечносъдовите болести засягат повече дами сред 45 и 55-годишна възраст, само че при огромна част от тях се разпознават по-трудно.

" Това, което се среща при мъжете като остра болежка в сърдечната област не постоянно се свързва с изострен коронарен случай при дамата. Но един зной едно възприятие на стягане в гърдите може да бъде причина за изострен коронарен синдром ", уточни доцент Красимира Христова - ръководител на Българска асоциация по сърдечносъдова образна диагностика.

Тежка бременност, затлъстяване, ранна менопауза, артрит - всичко това са метаболитни промени, които се отразяват отрицателно на сърдечното здраве на дамите.

Ние съветваме като кардиолози: при една усложнена бременност, наложително първата година да се посети кардиолог. Следващите 5 години наложително отново би трябвало да се мине на профилактичен обзор. Целта ни е точно и да профилактираме рано започването на измененията, които биха могли да се открият в сърдечносъдовото здраве при дамата ", сподели доцент Красимира Христова.

В България над 65% от дамите сред 45 и 55 години страдат от сърдечносъдови болести, в света делът им е към 58%. Разбираме късно за тях.

" Липсата на здравна просвета, закъснялото отиване на експерт " разяснява доцент Красимира Христова.

" Ние по принцип българите сме доста безотговорни във връзка с здравето си и чакаме да се случи нещо в действителност доста съществено ", добави Славка Димова.

В рамите на самодейността " Облечи се в алено в пдокрепа на дамите " на 8 и 9 март София е хазаин на първата национална конференция по кардиометаболизъм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР