На всеки 8-и март се повдига въпросът за ролята на

...
На всеки 8-и март се повдига въпросът за ролята на
Коментари Харесай

Откритията на жените, за които дори не подозирате - от атомната бомба до хладилника

На всеки 8-и март се повдига въпросът за ролята на дамата в обществото - за уменията й, за дилемите й, за фамилните й отговорности, за " женските " специалности, за правата й и отговорностите й.

От малко повече от 100 години от ден на ден се говори  правата й отвън вековните й задължения към фамилното огнище.

Започнал единствено като политическо събитие за социалистите, празникът 8-и март последователно става част от културата на доста страни. В някои от тях денят губи политическата си багра и става просто мотив за мъжете да изразят своята благосклонност и внимание към дамите към тях – нещо като композиция от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

Каквото и да си приказваме, обаче, макар размитите под натиска на ЛГБТ деятелите понятия " мъж " и " жена ", светът продължава да бъде " мъжки ", даже думата " свят " е от мъжки жанр, най-малко към този момент.

В този мъжки свят дамата има своите приети или полупризнати достижения. Дори бегла информация в енциклопедиите и справочниците демонстрира, че дамите имат извънреден принос в развиването на света - в науката, техниката, бита.

И сигурно даже не се замисляме, когато пием бира, включваме чистачките на колите си или отваряме хладилника, че те са открития на дамите.

Да си напомним някои от нещата, които са плод на знанията, уменията и откривателството на дамите:

Бирата  - Съществуват доказателства, че още преди 7000 години в Древна Месопотамия и Шумерия умеенето на дамите да варят бира е ценено толкоз доста, че единствено те са имали право да го вършат, както и да имат заведения за пиянство.

Плоското дъно на хартиената торбичка е измислено от Маргарет Найт, която е работила във фабрика за хартиени торбички. Тя се досеща, че би било доста по-удобно и елементарно, в случай че дъното на торбичката е плоско. Тя основава машина, която сгъва торбичките по този начин, както ги познаваме ние. Мъж на име Чарлз Анон обаче краде концепцията и патентова същото откритие. Найт стартира дело срещу мъжа и макар обидния му аргумент:  " една жена не би могла да измисли сходно нещо ", изобретателката съумява да завоюва делото. Тя получава патент за откритието си през 1871 година

Съдомиялната машина е изобретена от Джоузефин Кохрейн през 1886 година Светската дама се заела с тази задача, откакто й омръзнало прислужниците й да чупят скъпия порцелан.Tя пaтeнтoвa миялната, a cлeд тoвa зaпoчвa дa я пpeдлaгa нa pecтopaнти и xoтeли. Πo-ĸъcнo Koĸpeйн cъздaвa ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвoтo нa миялни мaшини, ĸoятo ĸpъщaвa КіtсhеnАіd.

Външната пожарна стълба за постройките е изобретена от Ана Конъли през 1897 година

Машината за разчистване на улици те откритие Флоранс Парпарт. Патентовала е изобретението си през 1900 година.

Играта " Монополи " е измислена от Елизабет Маги през 1903 година Целта й била да покаже какъв брой е неприятно да се заграбва земя.

Чистачките на предното стъкло на автомобилит е са откритие на Мери Андерсън. Без тях не можем и да си представим какво бихме правили в дъждовно време и по какъв начин би изглеждала днешната автомобилна промишленост без тях. Мери Андерсън измисля чистачките и ги скицира, откакто вижда по какъв начин се мъчи водачът й в дъждовно време. Той трябвало да слиза от колата и да почиства стъклото с кърпичка. Жената получава патент за откритието си през 1905 година, само че нито една автомобилна компания не се съгласява да я осъществя. След приключването му, производителите стартират да употребяват концепцията на Андерсън и я осъществят. Тя в никакъв случай не получава отплата за труда си.

Разделителната линия на пътищата е измислена и за пръв път приложена при започване на XX век от брачната половинка на американския авто производител Хенри Форд, Клара Брайънт Форд, която също е управлявала автомобил. Идеята й хрумва, откакто се открива, че на един пътен сектор концентрацията на произшествия е изключително огромна. Хрумва й концепцията да разделя пътя на две - по една лента за придвижване в една посока. Предложението й обаче е видяно с подигравка и тя купува няколко галона бяла багра и сама нанася първата разграничителна линия. След като се открило, че тъкмо в  този сектор злополуките са намалели фрапантно, в Съединени американски щати се приема закон, с който пътищата се разделят с бяла линия - по едно платно за придвижване във всяка посока. По-късно това предписание се ползва и в Европа.

Сутиенът, който днешно време е наложителна част от облеклото на съвсем всяка жена, е изобретен от Карис Кросби при започване на 20 в. Изобретателката била на едвам 19-годишна и тесните корсети я мъчили всекидневно. Един ден тя се ядосала и споделила на прислужницата си да й донесе копринени носни кърпички, корда, ленти, игла и конец. Набързо дамата съумяла да сътвори дизайн, по който днешно време се вършат всички сутиени. През 1914 година Кросби получава патент за дизайна си и основава компания за по този начин наречените тогава " backless brassiere ". По-късно й се наложило да продаде компания си за едвам 1500 Щатски долар на “Warner Brothers Corset Company ", които заличават името на изобретателката от историята.

Електрическият ледник също е фиктивен от Флоранс Парпарт, която малко преди този момент е патентовала машината за почистване на улици. Рождената година на хладилника е 1914-а.  

Бисквитите с късчета шоколад изискуем на Рут Уейкфийлд. През 1930 година тя съвсем била направила тестото си за бисквити, когато се сетила, че няма какао. Затова натрошила един шоколад с вярата, че той ще се разтопи и ще се смеси с тестото. Така се получили обичаните на толкоз доста хора бисквити.

Отоплението със слънчева сила изискуем на доктор Мария Телкес. Тя създава първата такава система за домашно отопление през 40-те години на XX век в Масачузетския софтуерен институт дружно с още една жена - с проектант Елинор Реймънд.

Компютърният програмен продукт е изобретен от Грейс Хопър. Тя става лауреат и на първата премия " Мъж на годината в информатиката ". Д-р Грейс Мъри Хопър изобретява програмата COBOL през 50-те години на предишния век.

Двойната серпантина на ДНК,   едно от най-големите открития в генетиката, за пръв път е снимана от Розалин Франклин. Тази фотография е употребена по-късно от  Джеймс Уотсън и Франсис Крик. Те печелят Нобелова премия за " откритието " си,  като употребяват за доказателство в проучването си фотографията, направена от Розалин. Розалин Франклин я демонстрира за пръв път на своя лекция през 1951 г, където участва и Уотсън. Две години по-късно той и Франсис Крик разгласяват изследването си и получават всички възторженостти за потвърдена си доктрина, онагледена посредством фотографията на Розалин Франклин.

Памперсите са изобретение на Марион Донован, само че тя не я патентова, защото изглеждала неперспективна. 5 години по-късно, през 1955 година патентът е реалност, само че създателят е Виктор Милс. През 1960-а с негова помощ " Проктър и Гембъл " пускат на американския пазар първия памперс, а при започване на 70-те еднократната пелена стъпва и в Европа.

Кевларът, материалът за бронираните жилетки , е основан от Стефани Куолек, до момента в който изследва химически съединения за компанията " Дюпонт ". Тя получава патент през 1966 година

Разделянето на ядрото на уран, което в основата на атомното оръжие, е дело на Лиза Мейтнър (1878-1968). В разследване на разделянето тя прави заключението, че такава верижна реакция е способна да провокира голямо освобождение на сила. Мейтгнър работи с колегата си Ото Хан. Двамата дружно откриват, че при разбиването на атомни ядра се освобождава огромно количество сила. Мейтнър е тази, която съумява да напише теоретично доказателство за повода и метода на реакцията. Въпреки че тя е позната като " майката на нуклеарната бомба " и трудът й е безспорен, Ото Хан е единственият притежател на Нобелова премия за тяхното изобретение.

 

Лекарства против левкемията са откритие на Гepтpyд Eлиън. Зaeднo c ĸoлeгaтa cи Джopдж Xитчингc paзpaбoтвa нoв мeтoд във фapмaциятa, ĸoйтo вoди дo peвoлюция в пpoизвoдcтвoтo нa мeдиĸaмeнти. Блaгoдapeниe нa нeгo ce paзpaбoтвaт пъpвитe eфeĸтивни лeĸapcтвa пpoтив левкемия и дpyги пoдoбни зaбoлявaния. Caмaтa Eлиън oтĸpивa т.нap. aзaтoипpин - имyнocyпpecop, ĸoйтo пoмaгa нa xopaтa cъc cлaбa имyннa cиcтeмa дa ce пpaвят тpaнcплaтнaции.

" Heвидимoтo " cтъĸлo  е изобретение на д-p Kaтepин Бъp Блoдгeт, която пpaви paзлични вaжни oтĸpития в oблacттa нa xимиятa и cъздaвa нepeфлeĸтиpaщoтo, пoзнaтo oщe ĸaтo " нeвидимo " cтъĸлo. Тя e пъpвaтa жeнa, диплoмиpaлa ce ĸaтo физиĸ в Keймбpиджĸия yнивepcитeт.

Медицинската спринцовка , която може да се употребява с една ръка, е дело на Летиша Гиър. 

 

Безжичните мрежи са плод на откритието на холивудската звезда Хеди Ламар, която работи дружно с композитора Джордж Антхайл и иска  да се " прескачат честоти " в музиката. Това е концепцията, която е в основата на днешните безжични мрежи. Точно по време на Втората международна война, Ламар съумяла да измисли идея, чиято цел била да се предотврати подслушване. Правителството обаче не приема на съществено концепцията й. Ламар получава патент за откритието си, само че американските военни служби го скриват. По-късно стартират да работят скрито по концепцията на звездата и тя не получава никакви заслуги за концепцията си. През 2000 година обаче Ламар получава премия за откритието си, тъй като патентът е открит.  " Прескачането на честоти " е в основата на актуалните технологии като Wi-Fi, Bluetooth, GPS. Тези нововъведения не генерират доходи за актрисата, само че нито цент не е отишъл при Хеди Ламар.

Ето и още някои открития , които в никакъв случай не сте и предполагали, че са дело на дами: 

- първата комета - Мария Мичел (1847 г.);

- общите еволюционни корени на индивида с маймуната - Джейн Гудул (1964 г.);

- перископът - Сара Метер (1845 г.);

- ауспухът за колата - Ел Долорес Джоунс (1917 г.);

- коректор за отпечатъци - Бети Греъм (1956) и доста други.

Това са единствено дребна част от откритията и нововъведенията на дамите, на които мястото им несъмнено не е единствено до печката, с бебе на ръце.

Честит празник, дами!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР