На всеки 4 дни дружество губи до 200 000 леваКиберпрестъпниците

...
На всеки 4 дни дружество губи до 200 000 леваКиберпрестъпниците
Коментари Харесай

Хакерски източват 12 млн. лв. от наша фирма от Топ 10

На всеки 4 дни сдружение губи до 200 000 лв.
Киберпрестъпниците подменили сметката на получателите със своя

Следите на парите са изгубени

Хакери нападнаха една от най-големите български компании и източиха 12 милиона лв., откакто трансформираха банковата сметка на компанията, която трябвало да получи парите. Името на компанията не се оповестява, само че тя е от 10-те най-големи в страната, прецизираха от Министерство на вътрешните работи.

Кибермошениците заразили една от служебните пощи и почнали да наблюдават кореспонденцията на нарочената компания. Когато тя получила фактура за заплащането на огромната сума, измамниците просто подменили банковата сметка на компанията адресат със своя. Вместо да преведе парите на контрагента си, компанията превела 12-те милиона на кибермошениците.

Атаката е станала преди седми ца, само че информацията бе пусната през вчерашния ден, тъй като през днешния ден от “Киберпрестъпност ” в ГДБОП ще бъдат домакини на интернационална конференция с присъединяване на специалисти от 30 страни от и отвън Европейски Съюз. Антимафиоти обясниха, че единствено посредством потреблението на схемата с смяна банковата сметка на всеки четири дни някоя компания губи по 30-100 хиляди евро, а няколко пъти в годината компании губят милиони.

“Изгорелите ” предприемачи са разбрали за удара, само че парите към този момент са препрани десетки пъти, а следите им са изгубени и не могат да бъдат проследени. Много евентуално е хакерите да са от Северна Африка, където има цели колцентрове, които се занимават с компютърни измами под всякаква форма, в това число и на самотни дами, които търсят половинки в обществените мрежи.

Търговията в мрежата крие опасности
Опитват да излъгват онлайн магазини с подправени тъжби от клиенти


Хакерите нападат онлайн магазини с подправени известия от неудовлетворен клиент.

Хакери пробват да обхванат в компютрите на онлайн търговци като им пращат подправени тъжби от клиенти. Те са на негоден български и главната цел е файлът да бъде отворен, с цел да болести компютрите на продавачите. Вирусът е прикрит сякаш в фотография на счупената или развалена стока. “Този файл се употребява за шпионаж. Основната цел на офанзивата е посредством този файл да се отключи вратата на компютъра и да даде достъп на тази хакерска група към компютъра на жертвата. Става въпрос за китайска хакерска група, известна като Mustang Panda. Най-лошото е, че потребителят даже не схваща за тази офанзива и че оттук насетне е наблюдаван ”, изясни специалистът по киберсигурност Любомир Тулев. По думите му задачата на хакерите е да стартират да изнудват притежателите на онлайн магазини да заплатят избрана сума, с цел да не бъдат унищожени уеб страниците и цялата информация за стоките, които продават в мрежата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР