На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа

...
На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа
Коментари Харесай

България е на второ място в Европа по смъртност на пътя

На всеки 22 секунди в света умира човек в злополука на пътя, на 1:20 минути умира водач, на 7 минути умира велосипедист, на 53 секунди умира моторист, на 1:16 минути умира пешеходец. Травмите от пътнотранспортни катастрофи са водещата причина за смъртност при децата от 5 до 14 година и втората по периодичност причина за гибел при хората от 15 до 29 години. Това сочи отчет на Световната здравна организация (СЗО) за сигурността по пътищата за 2018 година, който беше показан в сряда във връзка началото на Световната седмица за сигурност по пътищата (6 - 12 май).

Според данните от отчета България е на второ място в Европа по смъртност на пътя за 2018 година.

“Смъртните случаи вследствие на произшествия са се нараснали през 2018 година – 1.35 милиона души умират годишно в пътни произшествия. Цената на незабавната помощ, здравното обслужване и човешката тъга е голяма. Катастрофите на пътя не са единствено “нещастни случаи”, те имат рискови фактори и затова са предотвратими. Затова би трябвало да намерим метод да отстраняваме рисковите фактори”, сподели доктор Скендер Сила, началник на офиса на СЗО в България при представянето на данните в сряда.

“Всеки ден по пътищата на страната се случват 18 пътнотранспортни катастрофи, като 10% от тях са с съдбовен излаз. Ето за какво при започване на 2019 година беше основана Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата”, изясни нейният ръководител Малина Крумова. Новата организация има координиращи и контролиращи функционалности, защото до момента дейностите на институциите, виновни за пътната сигурност, не са били задоволително координирани, размивала се е тяхната отговорност и не са вземали съответни и навременни ограничения въз основата на систематичен разбор на справедливи данни.

“Само с ограничавания и забрани не можем да реализираме сигурност по пътищата. Ще проучваме кои ограничения дават резултат и кои не дават. Ще оценим всички фактори за сигурност – от образованието на водачите до стандартите за сигурност при пътното строителство и оценката на риска на сектори с висока централизация на движението”, добави Крумова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР