На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа

...
На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа
Коментари Харесай

На всеки 22 секунди в света умира човек в катастрофа

На всеки 22 секунди в света умира човек в злополука на пътя, на 1:20 минути умира водач, на 7 минути умира велосипедист, на 53 секунди умира моторист, на 1:16 минути - пешеходец.

Травмите от пътнотранспортни катастрофи са водещата причина за смъртност при децата от 5 до 14 година и втората по периодичност причина за гибел при хората от 15 до 29 години.

Тази статистика е повода Световната здравна организация да разгласи Световна седмица за сигурност по пътищата от 6 до 12 май. Днес беше обещано публично началото на седмицата за сигурност по пътищата в България с конференция, проведена от локалния офис на Световната здравна организация, новоучредената държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " и асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Мотото на международната седмица за сигурност по пътищата е е " Лидерство за сигурност на пътя ", СПАСИ ЖИВОТИ #ГОВОРИ.

" Смъртните случаи вследствие на произшествия са се нараснали през 2018 година – 1.35 милиона души умират годишно в пътни произшествия. Цената на незабавната помощ, здравното обслужване и човешката тъга е голяма. Катастрофите на пътя не са единствено " нещастни случаи ", те имат рискови фактори и затова са предотвратими. Затова би трябвало да намерим метод да отстраняваме рисковите фактори ", разяснява доктор Скендер Сила от СЗО.

Всеки ден в България стават приблизително по 18 пътно-транспортни катастрофи, а при 10% от тях се стига до съдбовен край за някой от участниците, сподели ръководителят на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " Малина Крумова.

Росен Рапчев, шеф на отдел в " Пътна полиция " напомни, че през първите четири месеца на 2019 година са станали 1838 произшествия в България със 153 починали и 2338 ранени. Той разгласи, че предстоят акции за надзор на придвижването. През предходната година при такива акции са осъдени 25% повече водачи, като с автоматизирани средства са регистрирани 130 хиляди нарушавания на пътя.

Върху безвредното транспортиране на деца подчертава Владимир Тодоров от асоциацията на потърпевшите при произшествия. " 70% от починалите в произшествия деца са пътували в колите на родителите си, без да са с подложен защитен колан или не са седели в особено столче или седалка. Това значи, че са убити от личните си родители ", съобщи той. По думите му водачите всеобщо са неподготвени да оказват първа помощ при произшествия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР