На всеки 22 секунди умира човек при катастрофа, водач на

...
На всеки 22 секунди умира човек при катастрофа, водач на
Коментари Харесай

България е втора в Европа по смъртност на пътя за 2018 г.

На всеки 22 секунди умира човек при злополука, лидер на МПС на всеки 1,2 минути, велосипедист на седем минути, моторист на 53 секунди и пешеходец на 1,16 секунди. Данните са в международен мащаб и се съдържат в отчет на Световната здравна организация /СЗО/ за сигурността по пътищата за 2018 година Той демонстрира, че казусът става все по-сериозен, написа Българска телеграфна агенция.
Смъртните случаи вследствие на злополука са се нараснали на 1,305 млн. души годишно. Това значи, че всеки ден 3700 души губят живота си на пътя. Това сподели Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България на конференция във връзка началото на Световната седмица за сигурност по пътищата в интервала 6 - 12 май, която тази година е под мотото: "Лидерство за сигурност на пътя ".
Скендер Сила означи, че годишно десетки милиони са ранените и получилите увреждания, а цената на незабавната помощ, здравното обслужване и човешката тъга е голяма.
Според данните от отчета България е на второ място в Европа по смъртност на пътя за 2018 година
Комисар Росен Рапчев, шеф отдел "Пътна полиция " в Главна дирекция "Национална полиция " показа данните за 2018 година По думите му през 2018 година са настъпили 6 684 тежки пътнотранспортни катастрофи или с 204 по-малко спрямо миналата година.
"Загиналите са 611, като това е със 71 по-малко от миналата година, а ранените са 8 466, което е с 214 катастрофи по-малко ", означи комисар Рапчев. Той посочи, че макар доста понижение, към момента страната ни е надалеч от поставените цели, които са си заложили като страна.
"За първите четири месеца на тази година също се регистрира понижение. Тежките пътнотранспортни катастрофи са 1838, което е със 178 по-малко спрямо предходната година. Загиналите са 153, което е с 10 по-малко от предходната година и ранените са 2338, което е с 242 по-малко от предходната година. Само за април са починали 33 жители, от които 10 са починали поради това, че са се блъснали в крайпътно оборудване. Това е мярка, които самите институции би трябвало да си заложат - да създадем пътищата по-безопасни ", уточни началникът на "Пътна полиция ".
Сред главните аргументи за настъпилите произшествия у нас той посочи несъобразената скорост и загубата на надзор от лидера над моторното транспортно средство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР