На връх своя 22-ри рожден ден Кале Рованпера изгради много

...
На връх своя 22-ри рожден ден Кале Рованпера изгради много
Коментари Харесай

Рованпера поведе с близо 30 секунди в рали „Нова Зеландия“, Танак е 3-ти

На връх своя 22-ри рожден ден Кале Рованпера построи доста стабилен задатък преди последните 4 прави на рали „ Нова Зеландия “. Tака той се приближи до първата си международна купа, която той ще може да си подсигурява още в утрешния ден.

Финландецът стартира втория цялостен ден на ралито на четвъртата позиция и макар едно 5-секундно наказване го приключи като водач, освен това с задатък от цели 29.0 секунди пред Себастиен Ожие. Това се случи откакто Рованпера завоюва три от шестте стадия в днешния ден, до момента в който в останалите три най-бърз бе Крейг Брийн. След отпадането си през вчерашния ден обаче ирландецът не е в борбата за успеха в Нова Зеландия.

Третото място в рали „ Нова Зеландия “ в края на съботните прави заема Ой Танак, който обаче има пасив от цели 46.4 точки по отношение на Рованпера. Най-голямата загуба за естонеца пристигна при второто минаване на „ Кайпара Хилс “, в което той бе с цели 17.9 секунди по-бавен от водача в международния шампионат.

Ако позициите на Рованпера и Танак се запазят и в утрешния ден, то финландецът ще се нуждае от довеждане докрай в топ 4 на пауръстейджа, с цел да си подсигурява купата в Световния рали шампионат за 2022 година, два кръга преди края на сезона. 

Лидерът в рали „ Нова Зеландия “ след петъчните прави Елфин Еванс отпадна в хода на днешния ден след злополука в деветата права, която повреди неговия ролкейдж и той не бе позволен до присъединяване в следобедните тествания. Заради тези повреди уелсецът няма да може да се върне в ралито по системата супер рали в границите на утрешния ден.

Освен Еванс отпадане в хода на днешния ден записаха още Гас Грийнсмит и Такамото Кацута. Грийнсмит напусна надпреварата след зрелищна злополука в 10-я стадий, която докара и до прекъсването на правата и присъждането на съдийско време на огромна част от водачите, измежду които бяха Ожие, Рованпера, Танак и Тиери Нювил.

За Танак и Нювил денят включва нови санкции, този път от по 10 секунди, като повода още веднъж бе нарушение на оптималната сила от хибридната система, която може да се употребява. Двамата към този момент получиха по 5 секунди за същото нарушаване в първата права в четвъртък, а в този момент нарушаването им бе с седмата. Наказанието на Рованпера също поради същото нарушаване в четвъртък.

Рали „ Нова Зеландия “ приключва на следващия ден с четири относително къси прави, които ще имат обща дължина от 31.18 километра. Първата от тях ще стартира в 1:03 часа сутринта българско време, а последната ще започва в 5:18 часа.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР