На връх Съединението нека си спомним, че само единни сме

...
На връх Съединението нека си спомним, че само единни сме
Коментари Харесай

Радев: Само единни сме оцелявали и побеждавали

На връх Съединението дано си спомним, че единствено единни сме оцелявали и единствено единни сме побеждавали. Това съобщи президентът Румен Радев, който в Пловдив вземат участие в тържествената заря инспекция по случай 137 години от оповестяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

„ През септември 1885 година, единствено на 7 годината от свободата си, народът зачерта натрапените граници от Великите сили и разгласи Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дръзновен, само че обмислен акт на нашите предшественици е образец за историческа отговорност и творчество, тъй като дейците на Съединението творяха безкръвна история. Сбъдвайки въжделенията на милиони българи те отвориха вратата за ера на невъобразим веществен и нравствен напредък, който за жалост търпя малко, само че потвърди капацитета ни като националност и трансформира България във фактор на Балканите “, сподели президентът Радев.

Държавният глава акцентира, че Съединението е значим стадий, само че същинският ключ към триумфа постоянно е бил и ще бъде в единението.

„ Политическите бесове и егоизмът, класови, партийни, ерозират устоите на нацията. Етиката е в основата на триумфа и неуспеха на всяко общество “, означи Радев.

Той напомни, че през днешния ден в Европа още веднъж бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията.

„ Скъпите запаси, миграцията и климатичните промени са другите стихии, които към този момент изпитваме на гърба си. Само на километри от тук бедстват хиляди наши сънародници, изгубили домовете и поминъка си в наводняване “, сподели Радев, визирайки нещастието в карловските села.

Държавният глава съобщи, че в тестванията ще оцелеят тези страни и нации, които осъзнаят общата си ориста и отхвърлят заблудите на егоизма.

„ На връх Съединението дано си спомним, че единствено единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Всеки българин би трябвало да усеща зад тила си силата на страната и поддръжката на всички останали. Поклон пред дейците на българското Съединение “, съобщи Румен Радев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР