На връх Българка в Сливенския балкан бе поставена паметна плоча,

...
На връх Българка в Сливенския балкан бе поставена паметна плоча,
Коментари Харесай

Поставиха плоча на връх Българка, където е пребивавала четата на Хитов

На връх Българка в Сливенския балкан бе сложена паметна плоча, обвързвана с пребиваването в региона на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски – заяви Доброслав Иванов, регионален координатор на НФСБ.  В този регион на 28 май 1867 година е признат „Закон за българското национално въстание, по който да се ръководи българската национална войска“, формиран от Г.Раковски по отношение на проектите за освобождение на България от турско иго.
 Гранитната паметна плоча. Гранитната паметна плоча.
В недалечното минало към върха е имало незабравим знак, само че той е бил зарязан и безстопанствен. Сигнал за това патриотите получили от туристическото сдружение „Стоте войводи“. Зам.областният шеф на Сливен Димитринка Петкова поела ангажимент и спомоществователството за направата на плочата. Съдействие за самодейността са оказали и чиновниците в Природен парк „Сините камъни“.
 Момент от изкачването към върха. Момент от изкачването към върха.
Тежката гранитна плоча била изнесена до върха от най-заклетия алпинист, екскурзиант и фен на природата в НФСБ Валентин Велев, ръководител на партийния регион Централен в Сливен. Маршрутът към плочата ще бъде маркиран и в подножието на връх Българка ще бъде сложена табела с по-обширна информация, съветвана с Регионалния исторически музей.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР