На Велики (Разпети) петък – най-тежкият ден за Божия син

...
На Велики (Разпети) петък – най-тежкият ден за Божия син
Коментари Харесай

Св. Синод: Плащаницата на Разпети петък да не се целува

На Велики (Разпети) петък – най-тежкият ден за Божия наследник – не се отслужва литургия. Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене припомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се прави символичното опело Христово.

Тази година поради пандемията от ковид Св. Синод на БПЦ – БП прикани вярващите да съблюдават прецизно всички епидемиологични условия на държавните управляващи, поради заплахата от заразяване и разпространяване на COVID-19. Във връзка с идния Велики петък Св. Синод моли поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се допира, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен реверанс да се извърши поклонението пред светата Плащаница.

На Велики петък след изнасянето на Св. Плащаница и слагането й в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново було (или PVC транспарантно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант и строго спазване на регламентираното разстояние сред вярващите.

“Поставянето на защитни маски в храма и отвън него е наложително, както и спазването на нужното разстояние от 2 метра един от различен, като деликатно се следи то да не се нарушава ”, се споделя в окръжното писмо на БПЦ по отношение на богослужебните последования за Велики Петък.

Според визиите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, шанс и опрощаване на греховете. Църквата обаче смята тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна разтуха знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме великия ден.

В този смисъл минаването под масата не е от суетна религия за здраве, шанс и сбогуване на греховете, а водени от чиста и мощна религия – реверанс пред Христовия гроб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР