На Великден в Банско се изпълнява древната игра ломада. В

...
На Великден в Банско се изпълнява древната игра ломада. В
Коментари Харесай

На Великден в Банско играят ломада от 1910 година

На Великден в Банско се извършва античната игра ломада. В нея вземат участие единствено мъже. Всеки от тях избира плосък камък, наименуван плюсчия, хвърля го, а задачата е да доближи колкото е допустимо по-близо до забито в земята колче, като също по този начин измести от терена камъка на съперника. Преди години играта се е изпълнявала на няколко места в страната, само че през днешния ден само в Банско са запазили традицията жива.

Легендата споделя, че играта ломада е измислена от римските бойци, които трябвало да охраняват тялото на Исус Христос.

" За да не го откраднат и да кажат след това, че е възкръснал, те слагат тези постове и с цел да не заспят самите бойци стартират да играят тази игра ломада, наречена " божествена игра ", изясни Александър Чакъров.

В Банско ломада се играе от 1910 година, откакто Митър Калайджиев я е посочил на свои съграждани. Все още мъжете от рода му не престават да се състезават и хвърлят камъни на Великден.



" Някъде от Силистренско е бил и е видял тази игра и я е пренесъл тук. Искам да подкрепям традицията, която е донесена от прародител ми. Това е най-важното за мен ", съобщи Костадин Калайджиев.

17-годишният Диян Калайджиев бе най-младият измежду играчите през днешния ден.

" Трябва да си подготвен да уцелиш с акуратност. Камъкът е тежък колкото си го избереш, надлежно и съгласно силите ти, с цел да може най-точно да уцелиш колчето, което е в края ", изясни Диян Калайджиев.

А камъкът на всеки играч би трябвало да тежи минимум 5 кг. Всеки, който желае, може да играе ломада, има единствено 1 изискване - да е набожен. Защото играчите споделят, че вярата дава мощ и е имало случаи когато най-слабият физически най-после е бил победител.

Репортаж на Йорданка Бакалска и Анатоли Костов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР