На Вежди Рашидов ще бъде присъдена Шенгенската награда за мир

...
На Вежди Рашидов ще бъде присъдена Шенгенската награда за мир
Коментари Харесай

На Вежди Рашидов ще бъде присъдена Шенгенската награда за мир през 2024 година

На Вежди Рашидов ще бъде присъдена Шенгенската премия за мир през 2024 година, научи Епицентър. бг.
Такова решение ще бъде взето от Кралския артистичен кръг на Барселона, чийто представители бяха в София за изложбата „ Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин “, подредена в Софийската градска художествена изложба и открита преди ден от ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов.

Преди три години (2018) персонално президентът на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците Жозеп Феликс Бенз откри в Барселона галерия от 12 статуи на Вежди Рашидов и 11 живописни платна на Николай Янакиев, които провокираха същински възторг измежду испанската аудитория.

 

" Техните произведения имат значение освен за европейската, а и за международната просвета. Ето за какво се надявам, че с изложбата направихме първата крачка, с която ще осъществяваме взаимни планове, с цел да можем да преоткриваме културата на два остарели народа, неизвестно за какво останали толкоз малко познати един за различен до през днешния ден “, сподели тогава Жозеп Феликс Бенз.
В изложбената зала всепризнатият колекционер Луис Басат се задържа дълго пред „ Портрет на Гауди “, който Рашидов е изваял от бронз и по този начин е увековечил облика на Антони Гауди - фамозния проектант на емблематичната за Барселона катедрала Саграда Фамилия и други знакови здания в Каталуния.

Миналата година (2021) на тържествена гала в Двореца Пинятели в Барселона Вежди Рашидов бе почетен със Златния орден на Кралския артистичен кръг /Real Circulo Artístico/ - RCA. Най-високото отличие на RCA му се присъди за изключителни заслуги към европейската просвета.

 

Тогава Вежди Рашидов стана и почетен член на Съюза на испанските художници.

„ Връчваме най-високата премия на Кралския артистичен кръг на скулптора Вежди Рашидов като самопризнание за неговото творчество и за разпространение на българското изкуство в двата му мандата като министър на културата на България и като ръководител на Комисията по културата и медиите ”, съобщи Жозеп Феликс Бенз.

Президентът на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците акцентира забележителния принос на Вежди Рашидов за укрепването на връзките сред България и Испания.

И ето в този момент Кралският артистичен кръг на Барселона следва да вземе решение за ново отличие на Вежди Рашидов - Шенгенската премия за мир през 2024 година. Гласуването ще бъде през октомври 2023 година, а връчването на премията - през 2024 година.

Кралският артистичен кръг в Барселона е учреден през 1881 година от няколко известни художници за да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания.
През 1916 година крал Алфонсо XIII я признава с това име и й дава специфичен статут. Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели, който е средновековна постройка монумент на архитектурата в центъра на Барселона, е формирана от няколко неповторими зали и е най-старата професионална изложба в Испания. Точно тук се е развила огромна част от каталунския модернизъм.

Творчеството на Вежди Рашидов е високо ценено в Испания, доста негови произведения се намират в най-известните частни сбирки. Златната книга на Кралският артистичен кръг съхранява подписа на Вежди Рашидов паралелно до посланията на Хуан Миро, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.
Емануел Гигон, шефът на Музея на Пикасо в Барселона, по време на срещата си с Вежди Рашидов го поздрави с високото отличие и уточни, че златният орден е справедливо самопризнание за неговия гений, креативен живот и международна популярност.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР