На вчерашното заседение на комисията за Формула 1 към ФИА

...
На вчерашното заседение на комисията за Формула 1 към ФИА
Коментари Харесай

Формула 1 променя правилата за използването на DRS

На вчерашното заседение на комисията за Формула 1 към ФИА е била дискутирана допустима смяна в потреблението на системата за понижаване на челното противодействие (DRS) в надпреварите от шампионата. 

В момента DRS се употребява в избрани зони от пистата, в случай че даден водач се движи на по-малко от секунда зад състезателя пред него. От както DRS бе въведена при започване на 2011 година системата ставаше дейна от началото на третата обиколка на обещано съревнование, стига асфалтът да е изсъхнал.

Точно това изчакване от две обиколки след старт или рестарт на надпреварата е било дискутирано през вчерашния ден. Идеята е то да бъде понижено на единствено една обиколка, а тази смяна ще бъде тествана в шесте спринтови надпревари следващата година, преди вероятно да бъде приложена и за главните съревнования от началото на сезон 2024. 
 Ясно е къде ще са спринтовете следващата година Ясно е къде ще са спринтовете следващата година
Надеждата на уредниците е с тази трансформира да се огранични разтеглянето на колоната, което пък да докара до повече офанзиви и изпреварвания от страна на водачите. Потенциален негатив на това може да е бързото формиране на DRS-влакчета, което в действителност да затрудни изпреварванията, вместо да ги улесни. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР