На вчерашната среща на високо равнище на страните от Залива,

...
На вчерашната среща на високо равнище на страните от Залива,
Коментари Харесай

От ембаргото до прегръдката, Саудитска Арабия се стреми към разведряване в Залива

На вчерашната среща на високо ниво на страните от Залива, прегръщайки водача на Катар, престолонаследникът на Саудитска Арабия прокарваше договорка за преустановяване на спора с Доха. Целта е да се направи опит за подсилване на арабския съюз против Иран, въпреки че заключителната декларация съдържаше единствено най-общо заричане за взаимност.

Външният министър на кралството съобщи, че Рияд и арабските му съдружници са приели да възстановят връзките с Доха, с цел да сложат завършек на наложения в средата на 2017 година протест, посредством подкрепяно от Вашингтон съглашение. Но представител на Обединените арабски емирства загатна, че използването му ще отнеме време.

Макар че официалното съобщение не съдържаше категорично удостоверение, че е реализирана договорка, очевидният пробив даде вяра за унищожаване на разрива сред значими съдружници на Съединени американски щати две седмици преди встъпването в служба на новоизбрания президент Джо Байдън и в миг на напрежение с Иран.

" Има политическа воля и доброжелателност " да се подсигурява осъществяването на съглашението, съобщи външният министър Фeйсал бин Фархан Ал Сауд на конференция и сподели, че ОАЕ, Бахрейн и Египет са приели да възстановят връзките с Доха.

Катарският му сътрудник Шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани съобщи в Туитър, че водачите " обърнаха страницата на различията ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР