На вътрешно ниво в България много трудно е в момента

...
На вътрешно ниво в България много трудно е в момента
Коментари Харесай

Кристиян Шкварек: ПП и ДБ не могат да разрешат политическата криза, те я предизвикват

" На вътрешно равнище в България доста мъчно е сега да се приказва за политически процеси, заради простата причина, че се намираме в една доста тежка политическа рецесия. Тази тежка политическа рецесия е украсена в допълнение с още един по-дълбок пласт с рецесия изобщо политическото в България.

Т.е. в България политическото съвсем отмира, на дневен ред взимат тези обикновени да речем нападки сред партиите на личностна основа, обвинявания, естествено в корупция, злоупотреби и така нататък – неща, които в България от ден на ден се бъркат с политическото. Това не е политическото. Политиката като идея, като просвета е това, което касае полиса, това, което касае бъдещето развиване на нашето общество. Политическа партия и Демократична България не могат да разрешат политическата рецесия в България, те я основават ". Това стана ясно от разбора на Кристиян Шкварек, политически анализатор, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти по тематиката " Каква е политиката на България през днешния ден и каква би трябвало да бъде по отношение на съседите през 2023 година " в предаването на Радио " Фокус "    " България, Европа и Светът на фокус ".

" Аз не съм чак подобен черноглед, че ние сме най-зле постоянно, в България всичко е най-зле, политиците са ни най-зле, хората са ни най-зле. Не, не е по този начин. Човек който малко се разноски из света или най-малкото огледа какво се случва, ние не сме някакъв очевиден образец нито за най-корумпирана страна, нито за страна с най-лошите политици, камо ли за най-лошите гласоподаватели и хора. Просто в България сега за разлика от това, което беше камо ли 90-те, само че и даже през последните може 5-6 години, помня 2017 година какви бяха тематиките, помните ли – Истанбулска спогодба, миграция, тактика за детето, т.е. тематики, които без значение какво е мнението ви по тях, те в себе си съдържат политически и идеологически заряд, добави Шкварек.

От думите му стана ясно, че партиите в последните години изпращат посланията си единствено и само към ядрата си. 

" Първите две политически сили в България сега взимат 500 до 600 хиляди гласа. Само преди 5 години, единствено през 2017 година първата мощ взе 1.2 милиона, втората – 1 милиона. Т.е. тогава първата политическа мощ, даже и втората взе толкоз, колкото в този момент първата и втората дружно взети, а оправдавам се, само че за 5 години популацията на България не е намаляло на половина. Това демонстрира, това е признак на това, че сега се приказва единствено на ядрата, партиите са се затворили вътре в себе си, и съществува една огромна външна страна, която към този момент изобщо не се интересува от политиката ", сподели още той. 

На въпрос дали " Продължаваме промяната " и " Демократична България " способни  да прекратят политическата рецесия в страната, Шкварек отговори:

" Аз съм на малко по може би отрицателно ли, или по какъв начин да го нарека - нападателно мнение.  Според мен те я провокират. Според мен в България има едно разделяне сега, което е тройно, то не е просто ляво и дясно или нещо от този вид, просто двойно както е в западните страни, сега имаш 1/3 от политически партии от спектъра, от тези 6, които са в Народното събрание, Българска социалистическа партия и " Възраждане " можем да ги назовем неевроатлантически. Това е 1/3.

Има 2/3 партии, които са евроатлантически. Това са ГЕРБ и Движение за права и свободи, и " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Тези обаче 2/3 евроатлантически партии са в революция на практика. И единственият метод за кабинет е по някакъв метод да се случи кабинет сред тях.

Те сега в изискванията на войната в Украйна не могат да си разрешат да създадат кабинет, коалирайки се с нещо отвън тези 2/3 евроатлантически консенсус, с Българска социалистическа партия или с " Възраждане ". Значи, единствено тези партии вътре в този евроатлантически консенсус могат да създадат кабинет.

И единствената причина да се случва той според мен, най-малко от това, което следя в последните 6 месеца, тъй като половината от този евроатлантически консенсус " Демократична България " и " Продължаваме промяната "   отхвърлят да се направи подобен кабинет. Не знам тъкмо какво чакат, тъй като в случай че продължаваме просто да отхвърляме кабинет, ние можем още 3 години да си продължим по този метод, без каквото и да било държавно управление ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР