На върха не могат да бъдат двама. Ако лидерът на

...
На върха не могат да бъдат двама. Ако лидерът на
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Иван Тотев се изживява като сивия кардинал ...

На върха не могат да бъдат двама. Ако водачът на ГЕРБ желае да ръководи града, да се яви на избори

В историята на човечеството всички демократични общества са изграждани на правилото на салдото на управляващите. Всяко нарушение на този баланс води до тирания и властнически режими. Общината е първата обществена конструкция. Тя е по-стара от страната и в нея е заложен първият либерален управнически модел. Що се отнася до локалната власт, днешното законодателство също е основано на правилото на салдото на управляващите. Не е инцидентно, че кметът се избира мажоритарно. Той е кмет на всички, а не на обособена група хора или избрана партия. За баланс на неговата власт се избира Общински съвет, който пък показва ползите на другите групи и партии.

Кметът обаче носи цялата административна и наказателна отговорност за работата на администрацията

През моя мандат аз бях проверяван 198 пъти от всички оторизирани органи и институции. Работата в Община Пловдив се гледаше под лупа и даже най-дребното нарушаване щеше да бъде видяно. В същото време няма прочут случай в новата история на Пловдив някой общински консултант да е измамен под отговорност за своето гласоподаване. Защото съгласно закона не съществува групова наказателна отговорност. Тя е лична, а Общинският съвет е групов орган. Но пък има десетки кметове и заместник-кметове, изправени пред правосъдните управляващи. Затова, по закон, кметът назначава своите заместници, без да желае глобата на Общинския съвет. Той би трябвало да има цялостно доверие на хората, на които делегира част от своите права и отговорности. Никой не би трябвало да оспорва това негово право, тъй като единствено кметът носи отговорност за работата на Общината.

В Пловдив годишно се афишират над 800 състезанието по Закон за обществените поръчки,

подписват се стотици контракти, заплащат се по над 2 млн. лева всеки работен ден със стотици платежни документи и всичко това е отговорност на кмета и неговите заместници.

В последните месеци обаче кметът на Пловдив Здравко Димитров и неговият екип работят под голям напън - публичен и вътрешнопартиен. Първото е обикновено, предвид на развиването на гражданското общество и медиите и техните все по-големи условия към ръководството. Вторият обаче е деструктивен и в избрана степен неуместен.

През 2008 година попаднах в сходна обстановка. Под въздействието на ръководителя на Общинския съвет ген. Кюмюрджиев, който се изживяваше като втори кмет на Пловдив, съветниците на ГЕРБ лишиха от мен всички кметски пълномощия и ми оставиха единствено отговорностите. Аз нямах различен път - или да си подам оставката, или да потърся друго болшинство в Общинския съвет. Във времето формулата за ръководство без ГЕРБ потвърди своята логичност и ние реализирахме сполучлив мандат. Тогавашният регионален шеф и настоящ районен водач на ГЕРБ

Иван Тотев направи всичко допустимо да блокира работата на Общината,

само че ние не позволихме Пловдив да престане да се развива. Тотев спря подготвен заем за ремонта на 330 вътрешноквартални улици от Европейска банка за възстановяване и развитие, а по-късно не се посвени да го употребява в първите месеци на своя кметски мандат. Спря и заплащането на 26 млн. лева за софийския отпадък, макар решението на Министерски съвет и подписите на Борисов и Дянков, а по-късно ги похарчи за несъществени настоящи поправки. Два мандата Тотев си позволяваше да ръководи като султан и не се съобразяваше с Общинския съвет. Той си избра послушни съветници и ръководители, които единствено формализираха решенията, бяха просто негов гумен щемпел.

Сега се пробва да направи тъкмо противоположното - посредством групата си в Общинския съвет да ръководи паралелно с кмета, да лимитира и да иззема неговите пълномощия. Това не е почтена политическа позиция.

След като има упоритостите да ръководи още, за какво не се кандидатира за кмет и да завоюва доверието на хората? Нито е редно, нито е честно да се прави на сив кардинал и да се меси подмолно в ръководството на града. Като желае да е кмет, да излезе намерено и да се кандидатира на идващите локални избори.

Но всички пловдивчани виждат новия бизнес център до хотел „ Империал”, новата къща на улица „ Богомил “, застрояването на терена на някогашната пивоварна „ Каменица “, новата хасиенда в Белащица, цялостното възобновяване на хотела за милиони левове и знаят, че с едната кметска заплата това не е допустимо да се направи. Затова, във византийски жанр, Тотев си подбра послушна група общински съветници и блокира или подлага на подозрение всяка добра концепция на кмета Димитров.

Аз съм работил в Народното събрание с представители на ГЕРБ и зная доста добре, че

измежду тях има почтени и честни хора.

За страдание, превес вземат фигури като Тотев и неговите правилни и подвластни послушници. Те нямат никакъв различен късмет за обществена реализация, с изключение на да са правилни на партийния си водач. Такива хора има във всички партии и тъкмо те образуват отрицателното публично мнение, което ненавижда партийните интриги.

Кметът Димитров има комплицираната задача да отстоява своята самостоятелност и да работи със съпартийците си в едно мъчно време. Важното е обаче всичко това да не блокира развиването на Пловдив, тъй като първите две години от мандата минават в непрекъснати битки сред лобитата в ръководещата партия.

И тъкмо в името на Пловдив, подсещам на господин Тотев, че кмет се става с управническа стратегия, за която хората гласоподават и която след това би трябвало да изпълниш. Задкулисните противопоставяния не носят нищо положително за развиването на града ни. Още античните римляни са го споделили: " Summa sedes non capit duos - На върха не могат да бъдат двама “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР