На върха на 20-метровата кула от ІІІ е имало колонада

...
На върха на 20-метровата кула от ІІІ е имало колонада
Коментари Харесай

Показват на Борисов най-голямата антична сграда на Балканите в Маноле

На върха на 20-метровата кула от ІІІ е имало колонада и скулптура

Най-голямата надгробна могила на Балканите край с. Маноле ще види министър председателят Бойко Борисов. Той идва на разкопките в сряда с министъра на културата Боил Банов и регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров. Точно преди година Борисов посети мегаобекта, в този момент идва да види до каква степен са стигнали изследванията.

До момента е разкрита 20-метрова антична постройка от ІІІ век, която се извисява колкото 8-етажен блок. Археолозите отпред с доцент Костадин Кисьов не престават да я изследват и към този момент са стигнали на 4 метра под актуалното равнище. Целта е да открият действителните размери на античното оборудване, както и структурата на неговите основи.

Най-новите открития съставляват огромен брой мраморни квадри, които са част от 3-метров фундамент на върха на кулата. Голяма изненада е откритият капител от колона, висока 3,80 м. " Това демонстрира, че на върха, с изключение на скулптура, е имало и колонада. Все още не е открит излишък от мраморната фигура, само че този фундамент е доказателство за съществуването на голям паметник, обвързван най-вероятно с императора, управлявал Рим или неговия наместник в провинция Тракия ", разяснява доцент Кисьов.

Могилата Малтепе край Маноле към този момент е монумент на културата от национално значение. Тя закупи този статут с акт на министерството на културата. С него се дефинират територии за запазване към огромния археологически обект.

" В зоната към него не може да се строи нищо, в случай че не е обвързвано с артефактите от могилата ", разясни Кисьов. Той чака да открие гробница, обвързвана с владетеля, в чест на който е издигната и самата кула. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР