На въпроса превръща ли се в лукс културният живот в

...
На въпроса превръща ли се в лукс културният живот в
Коментари Харесай

До 110 лева за билет в Народния театър

На въпроса трансформира ли се в разкош културният живот в Българиядават отговор от уеб страницата, като вършат разбор на ценовия диапазон в театралните билети през последните месеци. Преди да стартираме обаче - от уеб страницата вършат едно доста значимо начално конкретизиране - “Двойно по ниски са най-високите цени в Румъния и Хърватия ”. Въпреки това отговорът е и да, и не. Това е по този начин, тъй като някои категории билети фрапантно са поскъпнали, само че други са достигнали до символичното равнище от 2 лв..

От уеб страницата показват, че ценовата политика на управлението на Народния спектакъл е гъвкава. За спектакли като тези на Александър Морфов ценитедостигат до 100 лв. за билет, само че паралелно с това някои от местата под тавана на втори балкон могат да бъдат закупени против 5 лв..

Цената от 110 лв. може да се срещне в една от вечерите, когато се играе “Двубой ” по Вазов. За 50 лв. пък може да се закупи място за представлението “Нора ” на съветския режисьор Тимофей Кулябин.

Все още не се знае на какви цени ще бъдат билетите за спектакъла с присъединяване на Джон Малкович „ В самотата на памуковите полета ” от Бернар-Мари Колтес в режисура също на Кулябин. Макар да не са включени в формалната стратегия на театъра, показана в уеб страницата, трите дати, на които ще се играе – 16, 17 и 18 февруари – участват във вътрешния график на театъра, потвърдиха за „ Площад Славейков “ източници от Народния. До момента на издание на текста, който четете, информация за цените и по кое време ще бъдат пуснати в продажба билетите няма. Пиарът на театъра Велислава Кръстева съобщи пред публицист на „ Площад Славейков “, че „ информацията ще бъде съответно оповестена “, без да прецизира дати.

Сравнявайки Народния спектакъл и Националната опера в действителност, може да забележим, че цените вървят в една и съща ценова категория. Експерти считат, че статутът на театъра изцяло дава отговор на ценовата рамка, в която се оферират билетите. Въпреки това в Софийската филхармония, където от 6 години гостуват някои от най-големите звезди на международната сцена, най-високите цени са двойно по-ниски от тези в Народния спектакъл. Същото е ситуацията и с най-скъпите театрални билети в Румъния и Хърватия.

Например,представлението „ Бурята “ с режисьор Робърт Уилсън също се продава за най-вече 100 лева на място. Евтините места за него са по 15 лв. и съставляват стол на балкона. При „ Орфей “ на Йерней Лоренци най-високата цена също е 100 лева, а най-ниската – 5 лева Със 100 лева са оценени най-хубавите места за „ Животът е прелестен “ с режисьор Александър Морфов и Камен Донев в основната роля, както и тези за „ Синът “ на Флориан Зелер в режисура на Диана Добрева.

В останалите български театри разликата сред най-скъпите и най-евтините билети е ниска. В тях междинната ценова категория е сред 15 и 40 лева, като се изключи заглавия с висок зрителски интерес и специфични посетител постановчици или артисти.

Директорът на спектакъл „ Иван Вазов “ Васил Василев даде обещание в изявление пред „ Дневник ”, че театърът ще приключи с доходи от 1,8 млн. лева за 2022 година

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР