На въпрос колко кръвни групи има, повечето хора биха заложили

...
На въпрос колко кръвни групи има, повечето хора биха заложили
Коментари Харесай

50 души в света живеят с уникалната златна кръв

На въпрос какъв брой кръвни групи има, множеството хора биха заложили на четири - А, В, нулева или АВ, и ще са ненапълно прави. Когато към най-популярната система за подредба обаче се добави и спецификата на така наречен резус фактор, който може да е позитивен или негативен - Rh позитивна или Rh негативна кръвна група, според от съществуването или отсъствието на фактора Rh-D в клетките, комбинациите стават осем.

Терминът “кръвна група ” се отнася до самостоятелната композиция от повърхностни антигени на алените кръвни кафези. Антигените са характерни места върху разнообразни протеини, гликопротеини или гликолипиди, които образуват елементи от мембраната на еритроцитите, с които имунната система може да взаимодейства. И другите характерности дават съображение за десетки класификации съгласно комбинации от индикатори. Наличието и отсъствието, дължащи се на наследствена разновидност на повърхностните антигени на алените кръвни кафези, наричани еритроцити, дефинира кръвната група.

Системата А, В, нула се базира на обстоятелството, че червени кафези на кръвта имат характерни протеинина тяхната повърхнина. В съответната подредба се разказват с А, В, 0 или АВ и в допълнение указване на резус фактора със знак плюс или минус.

AB негативна енай-рядката от осемтеосновни кръвни групи,с нея живеят под 1% от международното население. Докато AB негативната група може да получава кръв от всички други Rh видове и е универсалният донор на плазма, тя може да подарява кръв единствено на други с AB кръв, както Rh негативна, по този начин и позитивна.

Само хора със специфични ползи или инцидентно ориентирано любознание ще добавят обаче, че в тази подредба има и една особена кръвна група, неслучайно наречена златна - Rh нулева. За първи път е била открита в общността на австралийски туземци. Липсват и всички вероятни 61 Rh антигена. С неповторимата кръв живеят под 50 души. В целия свят има единствено девет дейни донори за тази кръвна група. Това я прави най-ценната в света с извънредно висока цена - всеки милилитър от нея излиза “златен ”. Така Rh нулевата кръвна група, известна като златната кръвна група, не съдържа Rh антигени (протеини) в алените кръвни кафези и това я прави идеална за преливане, защото може да бъде призната от всеки, който се нуждае от кръв, без риск от реакция. Но е толкоз рядко срещана, че до нея се прибягва в изключителни случаи и най-вече за хора със същата кръвна група. Причината е, че в случай че хора със златната кръв в миналото се нуждаят от кръвопреливане, вливането на всяка кръв, която има Rh антиген, може да ги убие. От друга страна, дефицитът на Rh нулева кръв, комбиниран с неповторимите и свойства, я прави извънредно скъпа за научни проучвания. За нея към момента се знае прекомерно малко.

Златната кръв, наподобява, е резултат от генетична разновидност, спонта на смяна в ген. Обикновено се следи при разновидности в ген, наименуван RHAG, който кодира Rh-свързания протеин, необходим за ориентиране на Rh антигените към мембраната на алените кръвни кафези.

RHAG разновидността постоянно се свързва със заболяване, наречено наследствена стоматоцитоза. Тези хора могат да имат хронична хемолитична анемия и нараснало раздробяване на алените кръвни кафези. Rh нулевият фенотип може да се откри и при хора с избрани вродени анемии.

Има и друга рядка кръв в системата А, В, нулева. Това е кръвната група, известна като бомбайски фенотип. Среща се при почти четири на милион от международното население. Въпреки че хората с бомбайска кръвна група също са 0 негативна, при тях липсва спомагателният H антиген. Точно отсъствието на H антиген я класифицира като бомбайски фенотип. Носителите могат да “дадат ” кръв на човек с всяка кръвна група от системата, само че могат да “вземат ” единствено от човек с тяхната кръвна група.

В на практика проект нулевата негативна кръвна група е наричана универсален донор, защото може да се прелива на почти всяка друга кръвна група. Освен когато индивидът има необичаен антиген отвън главните.

Когато кръвната група на реципиента е незнайна, като да вземем за пример при контузия или незабавен животозастрашаващ случай, нормално се прелива от нулева негативна кръвна група. За страдание, хората с 0 негативна кръв могат да получават единствено 0 негативна. Нулевата позитивна е малко по-благоприятна, в случай че се постанова кръвопреливане - може да одобри без реакция и нулева позитивна, и нулева негативна.

Разпространението на нулевата кръвна група варира съгласно етноса - да вземем за пример при кавказкия вид е 37%, 47% измежду афро-американците, 39% измежду азиатците и 53% измежду латиноамериканците.

Изненадите на кръвта не се изчерпват с редките типове.

Как ви звучи фактът, че има над 40 типа кръвни групи? Международното сдружение по кръвопреливане и имуногенетика на алените кафези поддържа формален указател на всички приети сега системи за кръвни групи. Към декември 2022 година има 44 приети системи за кръвни групи, съдържащи 354 антигена на еритроцитите. Те са закодирани от 49 гена, които основават многообразието на кръвта на хората по света. Изследват се и непознани до момента типове кръв, които ще удължат листата.

Любомира Николаева
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР