На въпрос кога се връщат на работа в парламента, соцлидерката

...
На въпрос кога се връщат на работа в парламента, соцлидерката
Коментари Харесай

Соцдепутати гневни на Корнелия - за март някои взели под 100 лв., един продал и жилище


На въпрос по кое време се връщат на работа в Народното събрание, соцлидерката несъзнателно разкрила неогласен до момента сюжет - от Движение за права и свободи сякаш ѝ дали обещание и те да излязат на открито, само че нещо се разминало

Корнелия Нинова няма желание да върне алените депутати в Народното събрание най-малко до европейските избори в края на май. Ако Българска социалистическа партия биела ГЕРБ, соцлидерката щяла да желае предварителни избори. Ако не успее да вкара повече европейски депутати, соцпартията ще мисли други ходове. Какви? Според източници от “Позитано” даже и Корнелия Нинова не знаела.

Левите депутати обаче към този момент безшумно, само че очевидно недоволстват от протеста. Особено се изнервили, когато предходната седмица получили заплатите си за март, от които били удържани суми освен за месеца, само че и за отсъствия от февруари.

Българска социалистическа партия бойкотира Народното събрание от 18 февруари. Първо соцдепутатите взеха съвсем цялостните си надници - приблизително към 5000 лева на човек, тъй като електронната система на Народното събрание регистрира отсъствията със забавяне.

За март обаче, когато алените изобщо не влязоха в пленарната зала, към този момент са им удържани 2/3 от заплатите (както е по устав при 3 следващи неизвинени отсъствия или общо 5 за месеца). Така на всеки остават сред 1500 и 2000 лв., според от трудовия стаж, научните трофеи или шефските постове в Народно събрание.

От счетоводството на Народното събрание обаче поискали да удържат и тях поради отсъствията през февруари, за които не е имало санкции. Това провокирало неодобрение измежду алените, тъй като някои получили под 100 лева, а устоят семейства на две места - в София и в родните си градове, където са фамилиите им.

Нинова и управлението взели решение касата на парламентарната група да им възвърне санкциите, само че единствено за февруарските отсъствия. Въпреки това алените недоволстват, че получават орязани заплати, и желаят Българска социалистическа партия да се върне в Народното събрание.

“Много от нас имат заеми, деца, а и сме имали по-добър стандарт и преди влизането ни в Народното събрание, а в този момент ни е мъчно да посрещнем месечните си разходи”, показа социалист, настоял за анонимност. Негов сътрудник продал унаследен апартамент, с цел да се устоя.

“Лесно ѝ е на Нинова - вози я служебна кола, пътуванията ѝ се поемат от “Позитано”, синът ѝ е огромен и съвсем няма разходи”, разяснява трети народен представител.

След обществен скандал, че социалистите не вървят на работа, а получават заплати, Нинова изясни, че тя не си вземала парите и живее със спестявания.

Оставането отвън Народното събрание към този момент буди неодобрение даже измежду депутатите, които другояче поддържат Нинова, а не вътрешната ѝ съпротива. Как взе решението за протест на Народното събрание без глоба на Националния съвет, питат се депутатите ѝ. И припомнят, че на последния пленум е имало опит от партийни структури тематиката да се разиска, защото Българска социалистическа партия липсва на най-важното място, където може да опонира на властта. Ръководството обаче отказало тематиката да бъде коментирана.

Българска социалистическа партия имаше няколко положителни мотива и благоприятни условия да се върне в пленарната зала, само че Нинова отхвърли да го направи. Тя бе неведнъж призовавана да се върне на работа и от ръководещите, и от президента - около ветото му върху Изборния кодекс.

Пред Изпълнителното бюро на партията Нинова даже споделила упования, че и Движение за права и свободи ще излезе от Народното събрание. Тя дала да се разбере, че е водила такива диалози с управлението на партията на Мустафа Карадайъ. От Движение за права и свободи обаче не дават обществено сигнали в тази посока, даже в противен случай - крепят кворума и гласоподават закони.

Източник:

https://m.24chasa.bg/Article/7375113
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР