На утрешната среща между премиерите на РС Македония Димитър Ковачевски

...
На утрешната среща между премиерите на РС Македония Димитър Ковачевски
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: С Кирил Петков ще разговаряме за бъдещето

На утрешната среща сред министър председателите на районен съд Македония Димитър Ковачевски и на България Кирил Петков главен акцент в диалозите ще бъде подложен върху тематиките от региона на стопанската система, инфраструктурата, образованието, съдействието в региона на образованието, нововъведенията и поддръжката за пътя на евроинтеграция на Скопие.

Това удостовери през днешния ден новоизбраният министър председател на македонското държавно управление Димитър Ковачевски, чийто кабинет встъпи в служба тази заран, по време на срещата си с президента Стево Пендаровски.

Той разгласи, че по време на диалозите с Петков ще бъдат разисквани всички тематики, свързани с повишаването на търговията, обмяната на хрумвания, обмена на младежи, които ще върнат доверието между тях, с цел да се откри разговор “ на равнище, което гледа към бъдещето “.

Намеренията на двамата министър председатели е да беседват за бъдещето, както и за плановете, които значително ще подобрят живота на жителите на двете страни.

Ковачевски акцентира, че позициите на Скопие са ясни: страната се назовава Република Северна Македония, чиито жители приказват македонски език и имат обособена еднаквост.

„ Относно историческите въпроси постоянно съм твърдял, че те би трябвало да бъдат част от дебата на историците, а доверието сред жителите би трябвало да се гради от позициите, които значат по-добър стандарт за тях и по какъв начин да стигнат до там. Що се отнася до правата на малцинствата, ние би трябвало да съблюдаваме всички решения на всички организации, в които на интернационално равнище е урегулиран въпросът за правата на малцинствата, в това число и в Организация на обединените нации. Ние също по този начин сме страна, която намерено е декларирала пред всички свои съседи, че няма да се намесва в нейните вътрешни въпроси “, акцентира Ковачевски.

Македонският министър председател посочи, че с българския си сътрудник Кирил Петков няма да подписват контракт за това по какъв начин да се работи в региона на стопанската система, а чрез работата ще върнат доверието сред жителите.
Кирил Петков пред МИА: Да запретваме ръкави и да започваме да работим дружно
С градивен разговор можем да вървим напред, тъй като за мен добросъседството е от голяма значимост и за България, и за районен съд Македония, и...
Прочети повече
Когато приказваме за съдействие в региона на стопанската система и в региона на търговията, имам поради съдействието сред бизнес бранша. Това значи, че ще призовем стопанските камари на двете страни да сътрудничат между тях. В региона на образованието ще призовем за съдействие сред университетите. По отношение на нововъведенията, да си сътрудничат между тях хората, които се занимават със стартъп бизнес, с нововъведения, акцентира Ковачевски.

Същите правила ще важат и при просветителния и културния продан. Освен това ще се работи младежите да открият добра връзка между тях.

Надяваме се, че по този метод, водейки разговор по тематики, които засягат директно живота на хората, ще се преодолеят историческите тематики. Въз основа на подобен диалог сред двама положителни съседи и две прилежащи страни, диалог, който ще се основава на европейски полезности, почитание сред всички жители и почитание към достолепието на двете страни, ще можем да стигнем до решение, сподели Ковачевски.

Димитър Ковачевски още един път акцентира, че е „ рационален оптимист “ и че има вяра, че намирането на решение е допустимо и той ще работи за неговото реализиране.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР