На управляващите ще им бъде по-лесно в политиката и решенията

...
На управляващите ще им бъде по-лесно в политиката и решенията
Коментари Харесай

Румен Радев: На управляващите ще им бъде по-лесно в политиката спрямо Северна Македония, ако по-тясно се придържат към официалната българска позиция

На ръководещите ще им бъде по-лесно в политиката и решенията по отношение на Република Северна Македония, колкото по-тясно те се придържат към формалната българска позиция, изразена в признатите от Народното събрание документи, както и от последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз и се придържаме към правилата и полезностите на съюза. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден.

Трябва да чуем първо министър-председателя да отговори на въпросите дали има напредък от страна на Република Северна Македония по осъществяване на контракта ни за добросъседство, дали има смяна в позициите на нашите европейски сътрудници и европейски институции, съобщи президентът в отговор на въпрос дали ще свика съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), отдаден на европейската интеграция на РСМ.

„ КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. Ако се търси необятен народен консенсус във връзка с РСМ, то подобен освен че има, само че е и мощно изразен в нашето общество и би следвало ръководещите да са наясно с него “, съобщи президентът. Румен Радев добави, че в случай че разговорът в самата ръководеща коалиция е нарушен, то аргументите за това също би трябвало ясно да се кажат. „ България има потребност от непоклатимост, само че и от бистрота и праволинейност в ръководството “, акцентира президентът.

Държавният глава уточни, че както и до момента, в връзките със Северна Македония ще продължи да прави най-хубавото за България – да отстоява нашата история и просвета, както и България да пази правата на македонските българи и като виновен член на Европейски Съюз да имаме ясна угриженост и задължения за стабилността на съюза в дълготраен проект. „ В същото време ще продължим да работим по този начин, че нашите братя в Република Северна Македония да получат гаранции за резистентен и необратим развой на интеграция, по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало “, съобщи Румен Радев. По думите му, политиците в РСМ най-накрая би трябвало да създадат смелата стъпка, която да отвори вероятността за участие в Европейски Съюз.

„ Нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България могат да бъдат обект на сделки, за човешките права не се води пазарлък “. Това съобщи президентът в отговор на въпрос дали готовността на Франция да поддържа България, тъй че Военновъздушните сили на страната ни да не изгубят отбранителни качества има връзка с европейската вероятност на РСМ. „ Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и храброст да търси съответно решение за намиране на излаз от тази обстановка и за отстояване на истината и справедливостта “, добави българският държавен глава.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР