На учебен полигон Ново село“ военнослужещи от 8 държави-съюзници работят

...
На учебен полигон Ново село“ военнослужещи от 8 държави-съюзници работят
Коментари Харесай

Заместник-генералният секретар на НАТО: България е изключително ценен съюзник в Алианса

„ На образователен полигон „ Ново село “ военнослужещи от 8 държави-съюзници работят и се готвят дружно и са подготвени да възпрат всеки евентуален агресор и да отбраняват нашата страна, да способстват за нашата сигурност и за сигурността на Източния байрак на НАТО тогава, когато се наложи. “

Това съобщи военният министър Тодор Тагарев на образователния полигон „ Ново село “, където дружно с премиера акад. Николай Денков , заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и непрекъснатите представители на страните-членки на НАТО, следи проява на качества на военнослужещите от многонационалната бойна група на НАТО в България.

„ България беше една от първите страни в края на 2021 година, която акцентира, че Югоизточният фланг на НАТО би трябвало да се ускори. Тогава това искане изглеждаше може би ненадейно или авансово, само че се оказа в точния момент и на място.Това, което виждаме през днешния ден, е резултат от напъните на българската страна, нейните съседи от НАТО и командването на Алианса да укрепи Югоизточния фланг, тъй като геополитическата обстановка доста бързо се промени “ , означи министър председателят след демонстрациите на качества на военнослужещите от многонационалната бойна група в границите на учението „ Iron Strike – 23 “ .

Министър-председателят посочи, че в отговор на провокациите би трябвало да имаме готови въоръжени сили и да работим в тясно съдействие с нашите съдружници.

„ Учението през днешния ден демонстрира, че през тези две години сме напреднали доста, само че би трябвало да продължим напред “, сподели той и благодари на страните, присъединили се в състава на бойната група в България.

„ Готови сме да заемем нашето място на Източния фланг, тъй че всички да се усещаме спокойни и добре предпазени от всяка допустима експанзия. Трябва да подсилим и нашите сили в Черно море, за което имаме поддръжката на нашите сътрудници от НАТО, с цел да може нашите жители да се усещат спокойни и предпазени “ , уточни той.

„ България е извънредно скъп съдружник в НАТО. Вашата страна играе сериозно значима роля във връзка с сигурността в Черноморския район, както и в района на Западните Балкани и оттатък тях. Днес, както видяхме, вие сте едни доста сполучливи домакини на една от бойните групи на НАТО, които са ситуирани от Балтийско до Черно море и оказват помощ за възпирането и въздържането на експанзията на Източния фланг на Алианса. Вашите войски играят доста значима роля в състава на КФОР в мироопазващата задача в Косово “ , съобщи заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана .

„ Ценим приноса ви към задачата на НАТО в Ирак. Приветствам уговорката на България да задели най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита през идните години. Това ще се показва допълнително бойни самолети, патрулни кораби, бойни машини за пехотата, което ще увеличи сигурността на България и ще направи НАТО по-силен “ , сподели той, добавяйки:

„ Русия продължава да води своята нападателна война против Украйна. Виждаме повишаване на нападенията в Черно море последния месец, в това число и против цивилни кораби. Опасните ескалиращи дейности на Русия са сериозна опасност за сигурността в Черноморския район, тъй че НАТО и съдружниците ускориха своите старания за разузнаване в Черно море, в това число с морска патрулна авиация, самолети „ Ауакс “ и дронове. “

Джоана означи, че съдействието на България, Румъния и Турция за противопоставяне на плаващите мини в Черно море е един доста значим принос към по-широките старания да се върне сигурността в Черно море.

„ Толкова доста страни са тук и работят дружно за нашата обща споделена сигурност. Видяхме прелестна проява на оперативна съгласуемост измежду сътрудниците от НАТО и на качества “ , съобщи заместник-генералният секретар на НАТО и добави, че през 2024 година следва Среща на върха във Вашингтон, когато ще бъде маркирана 75-ата годишнина на Алианса . По думите му, пред страните-членки стоят значими задания, свързани със усилването на капацитета на НАТО за въздържане и защита, продължаването на поддръжката за Украйна, използването на подобен метод към сигурността, че да може Алиансът да се приготви и да бъде най-успешният съюз и през идващите десетилетия.

За първи път от близо 20 години участие на страната ни в НАТО Северноатлантическият съвет в състав посланици е на посещаване у нас, посочи министър Тагарев.

„ Всички посланици на 31 страни-членки и Швеция имаха опция да видят каква е степента на подготвеност, да поговорят с военнослужещите и да помислят какво и по какъв начин може да бъде направено, с цел да подсигуряваме още по-добре общата ни сигурност “, заключи той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР