На церемонията присъства и Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ Където

...
На церемонията присъства и Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ Където
Коментари Харесай

Радев връчи наградите „Джон Атанасов” на млади учени


На церемонията участва и Георги Първанов /президент 2002-2012 г./

„ Където не се появиха български олимпийски тимове по информатика, там не са спечелили. През цялата година ни радваха със своите победи ”. Това сподели президентът Румен Радев, който връчи оценките на лауреатите на президентската самодейност Награда „ Джон Атанасов ” за 2022 година.

Румен Радев съобщи, че премията се присъжда за триумфите на нашите олимпийски тимове и на нашите млади учени в региона на компютърните науки. Държавният глава акцентира, че компютърните технологии непрестанно уголемяват своя обсег и без тях е немислима всяка една сфера от нашия живот.

„ Преди двайсет години се заложи точно на този характерен български ген, който дава сили, порив и иновативност на българите да развиваме осведомителните технологии и компютърните науки. Ген, заложен още от патрона на самодейността Джон Атанасов “, уточни Румен Радев.

Президентът акцентира значимостта на разработките на младите български откриватели в региона на компютърните науки, чието приложно поле непрестанно уголемява своя обсег и визира всяка сфера на публичния живот. „ Много от участниците в самодейността през миналите години, през днешния ден управляват изтъкнати научно-изследователски лаборатории в международно приети университети и задават посоката за развиване на международната просвета. Много от тях се ангажират от ден на ден с публично значими дела и задават сполучливите модели на нашето публично развиване “, посочи президентът.

Радев изрази благодарност към Георги Първанов за самодейността. „ Тя през днешния ден се откроява като самодейност с висока жизнеспособност и огромен триумф ”, съобщи той.

Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ означи, че с цел да устои една самодейност 20 години в нашето бурно, динамично време, в което сме очевидци на толкоз доста напредък и падения, демонстрира твърдо една поредност и последователност, която не е присъща за нашите институции.

„ Тази премия е израз за нашата благодарност към Джон Атанасов, ученият с български корени, изобретател на компютъра. Тя демонстрира и българският триумф, който не е неосъществим ”, сподели Първанов.

Първанов добави, че на първо място премията е нашето почитание и тласък за надарените младежи на България. Той изрази вяра, че министрите и новите депутати ще я вземат драговолно, тъй като би трябвало да се влага в гениите на България.

„ Сигурно е добре да има транспортна инфраструктура, само че не по-малко значимо е да има електронна инфраструктура ”, безапелационен бе той.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР