На церемония в Острава (Чехия) комисарят по въпросите на сближаването

...
На церемония в Острава (Чехия) комисарят по въпросите на сближаването
Коментари Харесай

„Център за културно изкуство: музей и библиотека“ в Бургас получи наградата на публиката в конкурса REGIOSTARS

На гала в Острава (Чехия) комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра връчи премиите REGIOSTARS за 2023 година на седем новаторски планове, подкрепени посредством фондовете по линия на политиката на доближаване на Европейски Съюз. Проектите демонстрират по какъв начин посредством политиката на доближаване Европейски Съюз се реализира смяна на място и укрепва икономическото и общественото развиване.

228 планове се състезаваха за огромната премия в шест разнообразни категории, както и за премията на публиката, като бяха подбрани 30 финалисти .

Победителите в шестте категории са:

· Категория 1 — Конкурентоспособна и умна Европа: Испанският план „ Edificio Fundacion Pasqual Maragall “.

· Категория 2 — Зелена Европа: Проектът „ From mine to river. The Water Guardians “ по Interreg, ситуиран на границата сред Румъния и Сърбия.

· Категория 3 — Свързана Европа: Проектът „ Dynaxibility4CE “ по Interreg, който сплотява участници от Германия, Австрия, Хърватия, Унгария, Италия и Полша.

· Категория 4 — Социална и приобщаваща Европа: Проектът „ ProFem 2.0 “ от Чехия.

· Категория 5 — Европа по-близо до жителите: Проектът „ EuregioFamilyPass “ от Австрия и Италия.

· Категория 6 — Тема на годината (2023 година — Европейска година на уменията): „ TechGrounds “ от Нидерландия.

Както всяка година, жителите бяха поканени да гласоподават за желания от тях план всред 30-те финалисти. Най-предпочитаният план от публиката, който получи и най-вече гласове онлайн, беше „ Център за културно изкуство: музей и библиотека “ в Бургас . Благодарение на кохезионните фондове изоставена постройка беше преобразувана в културен и учебен център, в който понастоящем се обитават музей, най-голямата библиотека в Югоизточна България с 600 000 книги и пространство, което може да се употребява за публични мероприятия и семинари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР