На церемония в Ниш президентите на Сърбия и България -

...
На церемония в Ниш президентите на Сърбия и България -
Коментари Харесай

Радев: Щастливи сме, че Сърбия се съобрази с Русия и намери решение за газопровода с България

На гала в Ниш президентите на Сърбия и България - Александър Вучич и Румен Радев оповестиха началото на употребата на новата газова връзка сред двете страни. Инспекция на оборудването в петък направиха министър председателят Николай Денков и енергийният министър Румен Радев.

„ Ние с нашата дейна политика променяме енергийната карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е знак на нашите нарастнали механически благоприятни условия. Това е израз на нашата воля с общи старания да способстваме за доста по-сигурни и диверсифицирани доставки, както за България, по този начин и за всички наши сътрудници и съдружници ”, сподели Радев.

" Знаете, че имаше възбрана от страна на Русия към всички претенденти от Европейски Съюз за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения. Щастливи сме, че Сърбия откри решение ". Това сподели президентът Румен Радев по време на формалното разкриване на газовата връзка сред България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе изработен в наличието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев.

" Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще ускори националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар ", сподели от своя страна Вучич.

Интерконекторът е с потенциал 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата разрешава доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов кулоар. По газопровода ще може да се придвижва газ и в двете направления – от България към Сърбия и назад.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът стартира от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от главните планове за възстановяване на енергийната съгласуваност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и дефинираха построяването ѝ като значима стъпка за развиването на района.

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР