На церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът Румен

...
На церемония в Гербовата зала на Дондуков“ 2 президентът Румен
Коментари Харесай

Президентът отличи френския посланик у нас с орден „Мадарски...

На гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 президентът Румен Радев удостои посланика на Френската република в България Флоранс Робин с медал „ Мадарски конник “ първа степен. Държавното отличие е за огромните й заслуги за укрепването и развиването на българо-френските връзки.

Интензивното френско-българско партньорство, учредено на дълбоки исторически корени и доверие, е резултат от поредните старания на генерации дипломати, политици, бизнесмени, архитекти, учени, учители, хора на изкуството, жители на двете страни, съобщи Румен Радев по време на церемонията. Държавният глава изрази благодарност за ангажираността и персоналния принос на Флоранс Робин за развиването на политическите, икономическите и културни връзки сред България и Франция и напъните й за надграждането им на най-високо равнище.



Президентът Радев обърна особено внимание на извънредно дейна и ползотворна активност на Флоранс Робин по време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на тази година, когато тя е съдействала за разяснение на българската позиция в връзките с Република Северна Македония. „ Флоранс Робин споделяше и отстояваше намерено своите позиции във време, в което не всички наши европейски сътрудници и специалисти от Брюксел разбираха дълбочината на проблемите и не успяваха да вникнат в цялата трудност на пъзела на политическите връзки на Балканите и техните причинно-следствени връзки “, съобщи Румен Радев. Той уточни, че посредством и на напъните на френския дипломат въпросът за правата на индивида, за отстояването на културно-историческото завещание, смисъла на историческата истина и обективност са били издигнати от равнището на двустранни до равнището на европейските връзки. Президентът изрази признателност и за френската поддръжка за участието на България в Европейски Съюз и НАТО и изрече убеденост, че тази поддръжка ще продължи и за присъединението на страната ни към Шенгенското пространство.

Румен Радев посочи, че икономическите и търговски връзки сред България и Франция доста са се разширили по време на мандата на дипломат Робин, като през 2021 година стокообменът сред страните е надхвърлил 2 милиарда евро. „ Това е триумф, само че е надалеч под нашите благоприятни условия, по тази причина се надявам, че тази основа ще ни разреши да забележим повече взаимни производства, процес на нови технологии, промишлености на бъдещето, както и повече френски вложения “, съобщи Румен Радев. Той означи и спомагателното развиване на обичайно положителните двустранни връзки в региона на образованието, науката и културата.



„ Убеден съм, че си тръгвате от България с възприятието на задоволство и изпълнен дълг, както и с най-хубави мемоари и другарства “, съобщи Румен Радев и пожела триумф на Флоранс Робин.

„ Напускам София с хубостта на България и топлото посрещане на българите “, съобщи дипломат Робин и благодари за достойнството да бъде удостоена с висшето отличие. Тя уточни, че не е очаквала, че през септември 2019 година, когато е почнал мандатът й у нас, пандемията от Covid 19 ще наруши връзките по света. „ Оттогава се редят рецесия след рецесия, война се завръща на европейска почва. Това ни припомня, че няма различен метод да се оправим с сложните времена с изключение на дружно, със взаимност и изключително в границите на нашето европейско семейство “, съобщи френският дипломат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР