На церемонив в Страсбург председателят на Европейския парламент връчи наградата

...
На церемонив в Страсбург председателят на Европейския парламент връчи наградата
Коментари Харесай

Европейският парламент връчи признанието „Сахаров“ за свобода на мисълта посмъртно на Махса Амини

На церемонив в Страсбург ръководителят на Европейския парламент връчи премията " Сахаров " на Махса Амини и придвижването " Жена, живот, независимост " в Иран.
Смелостта и силата на иранките в битката им за правдивост, независимост и човешки права няма да спре. Техните гласове не може да бъдат заглушени.
Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент

Махса Амини получи премията посмъртно, откакто предходната година беше задържана и бита от нравствената полиция за погрешно носене на хиджаб. После умря в затвор в Иран, а гибелта ѝ провокира всеобщи демонстрации по целия свят.Нейните майка, татко и брат пропуснаха церемонията, откакто иранските управляващи конфискуваха паспортите им. Вместо тях - юристът на фамилията одобри премията и прочете тирада на майката на Махса Амини. 
Джина е олицетворение на живота, нейното име стана скришен код за независимост и популяризира фантазията за независимост от родното ѝ място - Кюрдистан, в цялостен Иран, през Близкия изток и по света.
Салех Никбат, юрист на фамилията на Махса Амини

От името на придвижването " Жена, живот, независимост " премия получиха две от правозащитничките, които напуснаха Ислямската република по-рано през годината.
Наградата отличава лица, групи и организации, които са дали приноса си. Мнозина са били изложени на огромен риск. Някои са платили с живота си, тъкмо като Джина Махса Амини. Джина беше на 22 години. Беше щерка, студентка, млада жена с фантазии и упоритости за по-добър живот.
Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент

Отличието за независимост на мисълта се присъжда всяка година от 1988-а насам. Наградата носи името на руския физик и отстъпник Андрей Сахаров, а измежду останалите лауреати са Организация на обединените нации, Нелсън Мандела, Алексей Навални и украинският народ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР