На цена от 35-40 лева се продават единствените възпоменателни банкноти

...
На цена от 35-40 лева се продават единствените възпоменателни банкноти
Коментари Харесай

Старите 20 лв. ни носят още 20?

На цена от 35-40 лв. се продават единствените възпоменателни банкноти от 20 лв., емисия 2005 година, които към този момент престанаха да бъдат законно платежно средство, сподели инспекция на „ Телеграф “.
Офертите са пуснати в платформи за разгласи.
Притежателите на банкнотите се пробват да ги продадат на колекционери, които биха броили двойно повече от самия номинал на двадесетолевката.

Самата Българска народна банка също продава на касите си банкноти от тази серия. Цената е 31,20 лв., излиза наяве от уеб страницата на централната банка.

Преди дни Българска народна банка напомни за решението си, с което от 1 февруари тази година лилавите банкноти от 20 лева, емисия 2005-а, престават да бъдат законно платежно средство.

В края на предходната година управителният съвет на централната банка взе решение те да бъдат изтеглени от обращение. Така лилавите възпоменателни двадесетолевки, които са рядко срещани, няма към този момент да могат да се употребяват за разплащане.

С тях към този момент няма да може да се пазари в магазините, нито да бъдат връщани като ресто на клиенти.

Единственият вид жителите да обменят старите си банкноти и да получат годни за разплащане е на касите на Българска национална банка.

Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничаване на количеството, без такса и без краен период на обмяна.

Възпоменателната двадесетолевка е с тираж 250 000 броя. По дизайн тя се отличава от останалите банкноти от 20 лева с облика на Стефан Стамболов. На лицевата страна на банкнотата е изобразена символика на Българска народна банка: стилизирани детайли от постройката на Българска народна банка, емблемата на Българска народна банка и други многоцветни фонови мрежи с подобаваща конструкция, винетки, розетки, аналогични на банкнотите от първите излъчвания на централната банка.

На противоположната страна на банкнотата е поместена имитация на първата българска банкнота с номинална стойност 20 лв., емисия 1885 година, непокътнатата остаряла постройка на Българска народна банка, скулптурно изображение на седнала женска фигура, употребявано при банкнотите от 1 и 2 лв., емисия 1920 година, и държавния герб на Княжество България.

Сините двадесетолевки с облика на Стефан Стамболов, които са милиони и най-често срещани в портфейлите ни, остават в обращение. Те не престават да бъдат законно платежно средство.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР