На цена от 1,60 лева хората ще могат да сменят

...
На цена от 1,60 лева хората ще могат да сменят
Коментари Харесай

Въвеждат билет за време в градския транспорт на София

На цена от 1,60 лв. хората ще могат да сменят безграничен брой транспортни средства за 30 минути
Нова тарифна политика при таксуването на пътуванията на територията на София следва да бъде въведена през 2021 година Това оповестиха на брифинг зам.-председателят на Комисията по превоза в СОС Зафир Зарков и ръководителят на СОС Георги Георгиев.

Допреди Коронавирус бележехме непрекъснато растеж на продажбите на транспортни документи, което приказва за повишаванията на пътуванията с градски превоз на територията на нашия град. Оттук насетне общинският съвет сътвори орган, който да сътвори нова тарифна политика. В него вземат участие представители на всички политически сили, уточни Зафир Зарков.

Въвежда се по този начин наречения „ времеви билет “ за таксуване по отношение на пропътуваното време. Предвиждат се два негови разновидността. Единият дава опция с един билет да се сменят разнообразни транспортни средства, стига това да е в границите на 30 минути. Неговата цена ще бъде като на елементарния билет сега или 1,60 лева

„ С новите оферти ние допълваме досегашната тарифна политика. На първо място ще имате опцията да се прекачвате в транспортните средства безкрайно в границите на избран интервал от време. Това е картата 30+, с която в границите на 30 минути бихте могли да употребявате цялата система на градския превоз, да се валидирате във всяко транспортно средство в границите на това време безкрайно, а по-късно да продължите пътуването си в последното определено до последната му дестинация “, изясни Зафиров.

„ С този билет столичани могат да се возят 25 минути в един рейс, след което да се прекачат на различен превоз, където ще би трябвало да валидират билета си. Ако го валидират в 29 минута на пътуването си, те умерено ще могат да го довършат “, посочи Зарков.

„ Билетът за време планува опцията не да се возите единствено 30 минути, а да се возите 30 минути, сменяйки безграничен брой транспортни средства. На база направените разбори, ние видяхме какъв е интервалът на промяна на транспортните средства, когато жителите сменят повече от едно “, добави ръководителят на СОС Георги Георгиев.

„ Цената, която ще предложим за тази карта ще е 1,60 лева На досегашния билет му се дава една нова опция, която го прави още по-атрактивен. В последното транспортно средство, в което сте се валидирали, можете да си довършите пътуването до последната спирка, без значение от времето “, сподели още Зафиров.

„ Това е доста огромно преимущество за жителите, че вместо за 1,60 лева в първия рейс, след това още 1,60 лева в трамвая, в този момент ще можем да се движим по-дълго време действително на цената на билетчето от 1,60 лева, която не се трансформира “, уточни Георгиев.

Вторият вид за таксуване по отношение на пропътуваното време ще бъде с едночасов билет на цена от 2,20 лева Пътник ще може да смени повече от два типа превоз в този часови диапазон, като още веднъж при валидиране на билета в 59-тата минута, той ще може да довърши безпроблемно пътуването си.

Обсъжда се и въвеждането на нови разновидности на талоните с билети за пакетни пътувания с отстъпка. Досега имаше талони с 10 билета. В бъдеще ще се вкарат и талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите „ времеви билети “. Пакет от 20 билета по 30 минути ще коства 30 лева, а пакет със същия брой билети за 60-минутни пътувания – 60 лева

Предвижда се дневната карта, която сега коства 4 лв., да важи за интервал от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо да е годна единствено в границите на деня.

Дневната карта към този момент ще коства 6 лева, когато ще важи 24 часа. По думите на Зафир Зарков нейната цена не е променяна през последните 10 години и към този момент е нужна промяна.

Прогнозно готвените промени в цените ще влязат в действие във втората половина на януари 2021 година, заяви ръководителят на СОС Георги Георгиев.

„ На първо време остарелият билет от 1,60 лева ще важи редом с тези, които са за таксуване на база пропътувано време, само че в бъдеще ще пристигна миг, когато остарелият вид билет ще „ бъде пенсиониран “, сподели още Зарков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР