На тримесечна база доходът необходим за издръжка нараства с 4.2%.

...
На тримесечна база доходът необходим за издръжка нараства с 4.2%.
Коментари Харесай

КНСБ: Доходът необходим за издръжка на тримесечна база нараства с 4.2%

На тримесечна база приходът нужен за прехрана нараства с 4.2%. Нарастването на годишна база е с 18.5%. Това демонстрират данните на КНСБ за това каква заплата е нужна за прехрана през второто тримесечие на 2022 г. 

През второто тримесечие нараства заплатата за прехрана, само че с по-забавени темпове. Наблюдава се повишаване с 4.2%. Силното повишаване стартира през юни. Нарастването на цените на питателните артикули на годишна база е с 23.6%, а на нехранителните с 15.6%. 

От КНСБ прецизират, че това са данни до края на месец юни, като упованията са при започване на юли да има ново повишаване на цените, поради нарастване на газ и нарастване на водата в някои области и съответна тока. 

При питателните артикули се следи повишаване на цените на хляба и зърнените храни с 17.6%, по-значително нарастрване на брашното. Също по този начин се следи нарастване на цените на месото, главно на пилешкото. Повишаване на цените има при яйцата, захарта и млечните артикули, сочат данните на Комисията. 

Групата на нехранителните артикули и услуги през последното тримесечие също бележат ускорениес 3.1%. Увеличението на годишна база е 15.6%. Най-висок дял на повишаване се следи при групата на електрическата енергия и горивата с 19.3% от общо разноските в групата. Нарастването на разноските е с 23% на годишна база, като това се дължи на повишението на цената на природния газ с 2.5 пъти за годин, на дърва за горене с към 70%. Жилищното обзавеждане и домакинските уреди също бележат покачване - на тримесечна база с 4.8%, а на годишна - 12,5%. 6.4% на тримесечна база е нарастването в групата на " Транспорта ", а годишният растеж е 32.6%. За опазване на здравето се регистрира растеж от 5,6%. Само медикаментите нарастват с 4.2% на годишна база. Основен акцент се слага на повишението на цените на медикаменти, които се използват относително постоянно, като аспирин и аналгин, като диапазонът на нарастване е сред 3 и 6%, демонстрират още данните на КНСБ. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР