На трибуната на НС по време на извънредно заседание се

...
На трибуната на НС по време на извънредно заседание се
Коментари Харесай

Грандиозна измама: Осветлиха схема на Петков и Лорер, ощетили са с милиони българите

На трибуната на Народно събрание по време на изключително съвещание се качи депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. Той имаше въпрос към министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев по отношение на освобождението на двама души от надзорния съвет на ББР.

„ Преди към месец бяха освободени двама членове на Надзорния съвет на ББР. Знаем, че през последните месеци много се изговори за банкта. За мен персонално, когато се приказва за банка, и политическите сили да приказват по-малко. Всеки министър е в правото си да освобождава който и да било, в това време обаче става въпрос за банка, която е в действителност значима “, сподели Стойнев.

„ Моят въпрос е какви са аргументите за освобождението на тези хора “, запита той.

Пулев се качи на трибуната, с цел да му отговори:

„ Тук приказваме за две учредения – действен колапс и евентуална занемареност “, поде той.

От назначението на екипа на господин Петков през юли 2021 година банката се ръководи неефективно. В доста къс период има голямо текучество на фрагменти. Уволнени са или напущат към 70 индивида, като стартира преструктуриране на отдели. Назначават се 69 нови фрагменти. План А наподобява като първа чиста да се овладее банката с чистка и всеобщи уволнения. План Б – по какъв начин да се надгради и тази банка да стартира да работи дейно. Вторият проект тук липсва “, сподели Пулев.

„ Липсата на последователност накара банката да катастрофира. Има интервали, при които банката е давала по 3 заема на месец, от време на време са по 4. В България все още има над 300 000 дребни и междинни предприятия, банката е давала по 3 заема на месец “, добави министърът.

„ За целия интервал, до момента в който ръководи екипът на господин Петков, банката генерира 2 млн. доходи от лихви от новоодобрените заеми, против 22 млн. разход за заплати през същия този интервал от време “, сподели той.

„ Нулева визия, нулева тактика, нулева последователност “, установи той.

„ По втората тематика – занемареност. Преди няколко седмици до мен стигна информация от новоназначения контрол, че страната е била ощетена с почти 1 млн. лв., платени по консултантски контракти. Назначените от господин Петков потеглят да издават нов дълг в изключително огромен размер – 1 милиарда лв.. Не е ясно каква е била ролята на отрасловия министър господин Лорер, който съгласно изказвания на надзора на господин Петков е дал устно позволение, само че в това време липсва документално такова “, сподели той.

„ Тук приказваме за едно тичане от отговорност. От тази позиция облигацията е била мъртвородена. Тя е нямала късмет да бъде сполучлива. Приех неналичието на опит, на потенциал, желаят да осигуря последователност, само че тук към този момент не мога да бъда безприострастен. Става въпрос за едно ощетяване на страната в изключително огромни размери. Сезирал съм способените органи “, призна още министър Пулев.

„ Нямах избор, взех решение да работя. Сигурен съм, че и вие бихте защитили държавния интерес по същия метод “, приключи Пулев.

Стойнев още веднъж се качи на трибуната:

„ Притеснително е това, което казахте. Може би аз не разбрах вярно. Не е обикновено вие казахте приходите да бъдат 2 млн. лв., а разноските за заплати да бъдат 22 млн. лв.. Все отново една банка се устоя от лихви “, сподели той.

Пулев обаче му съобщи, че не се е объркал

„ Искам да направя едно конкретизиране за 2 млн. доходи от лихви от утвърдени заеми, против 22 млн. разход единствено за заплати. Тук приказваме за доход, който едвам компенсира 10% от разхода за заплати.

„ Банката е била на облага до 2021 година Най-вероятно и през 2022 година. Тук главният проблем е приносът на новоназначените хора. Не е комплициран въпросът, само че от къде идват останалите доходи, които да покрият заплатите и останалите разноски. Отговорът не е комплициран – те идват от остарелия кредитен портфейл, който екипът на Петков е наследил. Говорим за 700 заема, а единствено една шепа от които са неприятни “, сподели той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР