На три от обвинените лица след спецакцията в Карнобат е

...
На три от обвинените лица след спецакцията в Карнобат е
Коментари Харесай

Постоянен арест за Миню Стайков, издирват сина му

На три от упрекнатите лица след спецакцията в Карнобат е поискана мярка задържане под стража. Сред тях е и алкохолният необут Миню Стайков.

Министерство на вътрешните работи популяризира видео от интервенциите в Карнобат, вижте владенията на Стайков

Синът му Стайко Стайков се търси с интернационална заповед за арест. Освен него, още двама души се търсят на територията на България, тъй като проверяващите нямат данни да са напускали страната.
Това оповестиха на брифинг в спецпрокуратурата по случая с претърсването във "Винпром Карнобат ", "Сис индустрийс " и "Топаз мел " в София и Карнобат.
При инспекцията е открито, че става дума за верига от свързани компании, ръководена от едно от арестуваните лица. Доказателствата сочат, че въпросното лице прави активност в незаконна тютюнева фабрика и влага парите в законен бизнес, оповестиха на брифинга.
"Възложили сме 40 данъчни проверки на разнообразни сдружения, които ще ни дадат цялостна картина на осъществените закононарушения. 38 адреса бяха претърсени, забавното е, че са открити печати на кухи компании и даже на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше открит в къщата на счетоводителя на една от компаниите. Забележете, че този човек е със приблизително обучение и самичък е декларирал, че не е специалист и нищо не схваща от счетоводство ", съобщи наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.
В момента се обяснява кой тъкмо е ръководителят на проведената незаконна група.
По думите му брачната половинка на Миню Стайков не е измежду обвинените лица.
"Целта е да стигнем до ръководители, да внесем обвинителен акт, а съдът ще каже кой е отговорен ", сподели още Кънев.
"Разследването е по няколко посоки, извънредно огромно.
През месец юли 2018 година е почнало следствието по информация за съществуваща фабрика за произвеждане на цигари. На място открихме завод с машини и пространства за служащи. Машините все още на интервенцията не работеха и служащи там нямаше ", обясни ръководителят на спецпрокуратурата Даниела Начева и уточни, че са открити цигари на стойност 3 млн. лева
Припомняме, че връзка с цигарената фабрика, генералила милиони облага, има Иван Димитров, наследник на кмета на Карнобат - той е неин притежател, само че пред проверяващи споделил, че не е знаел какво вършат наемателите му. Кметът на Карнобат отхвърли синът му да се познава със Стайков.
"Вътре има построени пространства, в които служащите са живели. Това е направено за да не се схваща, че там има активност. Дори с цел да не се натрупат сметки за ток, осветлението е подсигурявано с елементи ", описа Ангел Кънев.
Той акцентира, че оборудването във фабриката е професионално и е на стойност над 4 млн. лева На минута са се произвеждали 2000 цигари, а на седмица - 10 000 мастербокса, които са се търгували на външни пазари. Произвежданите цигари са задгранични марки и се счита, че може да са били по-вредни от общоприетите.
Фабриката работи повече от година, а в схемата са взели участие 20 легално настоящи компании, през които са се препирали парите.
"На този стадий от следствието са упрекнати 8 лица, като на петима от тях обвиняванията са предявени. Едно от лицата е оповестено за търсене и във връзка с него е издадена европейска заповед за арест. Установихме, че лицата по един или различен метод са свързани с търговски сдружения – в качеството си на шефове или чиновници - на една верига от свързани компании, която е следена от едно от лицата. След повсеместен разбор стигнахме до данни, че с изключение на всичко друго се правят и данъчни закононарушения ", сподели още Начева.
"Освен данъчните закононарушения, проследихме активността на сдруженията и след изземвания във "Винпром Карнобат " сме сезирали Агенция "Митници ", която сега прави инвентаризация на всички складови пространства. Установили сме и парични потоци с непостоянен генезис – т.е. сдруженията и лицето, което ги управлява, редом с това прави и незаконната активност. Като тези пари се влагат в легалната стопанска система посредством разнообразни връзки сред компаниите. 1,6 млн. лева са спестяваните налози на бюджета от две компании ", сподели още тя.
Прокуратурата организира акция в офиси на "Винпром Карнобат ", "Сис индустрийс " и "Топаз мел ". При акцията бяха арестувани 10 лица, измежду които и алкохолният необут Миню Стайков
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР