На Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и

...
На Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и
Коментари Харесай

В Ямбол беше открит паметен знак на Стилияна Параскевова

На Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и ръководителят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков тържествено откриха незабравим знак на Стилияна Параскевова, ушила и извезала Браилското знаме, трансформирало се в прототип на българския трикольор.

Идеята за основаването му принадлежи на нейния татко, родолюбец и патриот, роден в Ямбол - Иван Параскевов. В направения от него план той разполага цветовете бял, зелен и червен хоризонтално. По мемоари на роднини, Параскевов слага белия цвят от горната страна, тъй като бялото и България стартират с буквата " Б ".

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански посочи в словото си: „ Историята би трябвало да се помни и предава на поколенията, по тази причина взехме решение да създадем този незабравим знак. Трябва да бъдем горди, че първообразът на българското знаме е обвързван с нашия роден град. “

Паметният знак беше осветлен с водосвет, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужение с отец Янко.

Д-р Стефан Бакърджиев, шеф на Регионален исторически музей – Ямбол, описа историята за концепцията на Иван Параскевов, за основаване на трикольор, който да бъде бойно знаме на българските опълченци, за основаването на Браилското знаме и добитата от него популярност след Руско-турската освободителна война.

Събитието приключи с празнична музикално-поетична стратегия. Катерина Димитрова, възпитаничка на клуб " Знам, желая, мога " при Народно читалище " Зора -1945 " – Ямбол рецитира „ Българското знаме “ от Асен Босев.

Иванина Петрова, Рая Зафирова, Ивайло Иванов и Габриела Генова от клуб „ Млад възрожденец “ при ДГ „ Пламъче “ с началник Надя Кичукова поздравиха присъстващите с ария.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР