На трапезата за Коледа се поставя всичко, което сме произвели

...
На трапезата за Коледа се поставя всичко, което сме произвели
Коментари Харесай

Етнолог: Хлябът на Бъдни вечер е много важен

На трапезата за Коледа се слага всичко, което сме произвели през годината – би трябвало да има и плодове, непокътнати от лятото. Това изясни в предаването ”Тази сутрин” по bTV етнологът Анелия Овнарска.

Хлябът на Бъдни вечер също е доста значим. Нарича се Боговица и се назовава за раждащия се Бог, в него се слага шанса – една сребърна пара, само че по-късно бабите стартират да поставят и повече шансове.

Прави се и самун Вечерник – с доста декорация, който се назовава за стопанството. Украсата пресъздава това, което храни хората.

Част от традициите за Коледа е и елхата – тя е сменила обичайния бъдник, който гори в огъня. По старите обичаи огънят в огнището не би трябвало да угасва в тези дни към Коледа.

А с цел да стане дървото същински бъдник, би трябвало да бъде миросано – като концепцията е да дава топлота и светлина на фамилията.

Трите баби от " Фермата " - баба Дешка, баба Янка и баба Данка от Горно Драглище демонстрираха в предаването обичайни коледни ястия. Те споделиха, че за Бъдни вечер най-съществен е хлябът, с който стартира трапезата и се подготвя по специфична локална рецепта.

Бабите чакат доста посетители за Бъдни към този момент и Коледа и се подготвят с доста и разнородни гозби.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР