На трапезата за Бъдни вечер житото е задължително. Житото е

...
На трапезата за Бъдни вечер житото е задължително. Житото е
Коментари Харесай

На трапезата за Бъдни вечер житото е задължително

На трапезата за Бъдни вечер житото е наложително . Житото е ритуално обредно ядене за този празник. Житото символизира богатата годишна продукция, а също по този начин и зараждащия се живот, по тази причина се подготвя за Бъдни вечер, написа gotvach.bg.

Така се измолва добра годишна продукция за идната година, а също по този начин се уважава раждането на Божия наследник. В житото се прибавя мед, тъй като той символизира здравето и благия живот в фамилията.

Колкото е по-богата и изобилна паницата с жито, толкоз по-голяма ще е реколтата, както и благополучието в фамилията. Затова житото би трябвало да е сладко – с цел да е сладостен животът през идната година.

Освен житото за Бъдни вечер на трапезата наложително би трябвало да участват още постни ястия, които би трябвало да са нечетен брой. Това са пълнени чушки с фасул, постни сарми, баница с тиква, ошав и други постни ястия.

Някои от ястията могат да бъдат сменени с други, само че житото е наложителен детайл от трапезата на Бъдни вечер . Всеки член от фамилията би трябвало да опита от содената питка и от житото.

Най-лесната рецепта за подготвяне на жито за Бъдни вечер се прави с 3 чаши жито, 100 грама пудра захар, две шепи орехови ядки. Житото се измива и се сварява до омекване.

След като житото се свари, не се отцежда водата, а тенджерата се завива с дебела забрадка и се оставя за два часа, до момента в който набъбне. Към житото се прибавят по-късно захарта и орехите, нарязани или смлени.

При предпочитание можете да добавите в житото канела и настъргана лимонова или портокалова кора за по-екзотичен усет.

Интересна рецепта за жито на Бъдни вечер се прави благодарение на мак и мед . Необходими артикули: 1 чаша жито, 100 грама семена от мак, 100 грама орехи, 3 супени лъжици мед, в допълнение захар по усет.

Зърната се счукват напълно леко в дървено хаванче с дървено чукче, като се долива малко топла вода, с цел да падне обвивката на зърната. След това се отделя обвивката, като се прецежда през решето и се измива.

Житото се сварява, до момента в който омекне. Подслажда се с малко захар на усет. Макът се намачква, до момента в който не пусне сок, прибавя се медът и тази примес се прибавя към житото. Добавя се малко охладена преварена вода и най-после се прибавят ореховите ядки – смлени или нарязани.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР